Avui és una d'aquestes entrades que no saps com fer la introducció.
Parlar del celler Clos Mogador i d'en René Barbier és parlar d'un dels més grans del nostre país, i si a més a la visita t'han tractat com si fóssim amics, podeu imaginar-vos lo que vos dic....no sé com començar!!!
Fa unes setmanes vam conèixer a René a Les Jornades Gastronòmiques 2012 del Restaurant Les Moles.
Allí vam provar els seus famosos vins: Nelin, Manyetes, Clos Mogador i inclús l'Espectacle. Allí mateix ens va invitar a fer una visita al seu celler...quina sort vam tenir.....provar aquells liquids, parlar amb ell i obtindre una invitació....brutal!!
Així que vos podreu imaginar on vam fer cap al cap d'unes setmanes....
1. RENÉ BARBIER I EL PRIORAT: LA HISTÒRIA D'UN PERSONATGE I D'UN TERROIR:
Tots sabem la història del René, només cal ficar a Google el seu nom i sortiran infinites entrevistes i escrits sobre ell. No obstant, vos faig un breu resum per als que no el coneguin, si és que hi ha algú...
1.1. breu història...
- René és un enòleg nascut a Tarragona que prové d'una històrica família francesa dedicada al món del vi.
- El seu besavi i avi van vindre a Catalunya a comprar vi (a causa de la fil·loxera) i posteriorment a elaborar-lo al Penedés. Més tard una gran empresa va comprar el celler i amb ell, el nom "René Barbier" que coneixem de la DO Penedés.
- Ell es forma com a ènoleg a França (Borgoña, Limoux, Universitat de Bordeaux, etc) i treballa en diferents cellers de França i torna a Espanya per comercialitzar vins de La Rioja (celler Palacios Remondo).
- 1979: René coneix el Priorat: s'enamora del seu terroir i comença el matrimoni Priorat-René (amb el consentiment de la Isabelle, clar!!)
El Celler: l'exterior |
La premsa mítica |
El celler i la pedra d'en René |
1.2. el Priorat...
Jo crec que el Priorat li deu molt al René, més que molt, TOT!!
Penseu que el Priorat als anys 70 era un territori que encara que tradicionalment es fèia vi, eren vins a granel, amb molta potència, massa forts. De fet, els mateixos pagesos transformaven les vinyes per diferents plantacions més rendibles.
Doncs en aquell moment arriva en René i veu que aquell terreny, aquell relleu, aquella climatologia (el seu terme afrancessat que tant li agrada: aquell "terroir") era idoni per a cultivar i fer bons vins.
Ell és l'autèntic impulsor del Priorat.
La història que segueix ja la coneixeu tots: ell (Clos Mogador) i uns quants amics més, entre ells José Luis Pérez (Clos Martinet), Carles Pastrana (Clos de l'Obac), Dafne Glorian (Clos Erasmus) s'instal·len a Gratallops i comencen a fer vins en instal·lacions compartides, a l'estil "hippie": tots plegats. Posteriorment s'annexiona al projecte l'Àlvaro Palacios (autor de L'Ermita).
L'èxit va ser rotunt. Després cadascú van fer els seus cellers (anomenats abans entre parèntessis) i el Priorat va agafar tot l'esplendor al cap dels anys. Posteriorment els vins del Montsant també van ser descoberts per tot el món (encara que amb un terroir una mica diferent).
La reflexió: penseu que hagués passat si en René no hagués apostat per tant esbojarrat projecte, per això he començat aquest punt dient que el Priorat li deu TOT a en René.
1.3. René Barbier
René des del 1979 viu a Gratallops al costat del seu celler Clos Mogador.
Sols cal observar el celler i la casa per veure l'estima que li té a la zona, la seva vida s'integra en el paisatge.
Ell necessita estar prop de la vinya, viure en ella. Si el sents parlar tant sols un moment, s'entén perfectament.
Jo crec que la natura li ha fet un reconeixement i li va agraïr el seu treball ficant-li al davant aquella finca de garnatxes centenàries de La Figuera. Ell era "el elegido" per fer l'Espectacle!!
1.4. Anècdotes
Me contava el seu fill durant la visita que tot no va ser tant fàcil al començament.
De fet, es veu que en el projecte no eren 4-5, eren uns quants més.
Quan va sortir la primera campanya van fer els càlculs per saber a quant sortia l'ampolla i superava les 1.300 pessetes (en aquella època sols superava aquell preu Vega Sicilia). Era imposible vendre a aquell preu amb un origen desconegut. Així que uns quants en van tirar enrere. Van tindre que sortir fora del país per donar-lo a conèixer, i van obtindre el seu degut reconeixement. Ja en aquell moment en Parker els va puntuar amb un 90, valor que ha segut superat sempre.
Licorelles a la fica del vuit |
Clos Mogador |
Manyetes |
L'esmortzar |
Parlant amb René |
René Barbier jr i La Finca del Vuit |
2. EL CELLER: CLOS MOGADOR I ELS SEUS VINS:
El celler respecta el paisatge del Priorat, fora està envoltat de plantes i herbes aromàtiques com espígol, fonoll, timó, etc, inclús dins del celler hi ha una gegant pedra contemplant la criança en les botes (amb anècdota inclosa).
Sembla que en aquest celler tot és fa diferent....
- En la vinya conviuen els ceps amb una biodiversitat d'oliveres, fruiters i herbes aromàtiques. Encara que no ho sembli, tot està perfectament controlat.
- Es premsa el raïm en un moli d'oli, en cofins
- Les fermentacions es fan en els llevats de cada zona, en botes obertes de 500 litres, i en maceracions llarguíssimes (inclús 40 dies) i sense control de temperatura. Això comporta una feina molt gran, ja que els números de control es multipliquen.
- No filtren a l'embotellar, ho decanten en lluna plena.
- No existeix "l'inox" al celler
- Les criances del blanc es fa monovarietal amb el posterior coupatge.
- ...i un larg etc que no en tinc ni idea
Amb tot això, jo diria que el René és el Ferran Adrià dels vins....o que en Ferran és el René de la restauració.
Tot i que són diferents (un utilitza tota l'última tecnologia i l'altre tècniques tradicionals) veig en ells un paral·lelisme: creuen en les seves tècniques pròpies, han portat els seus productes i les professions a l'excelència, han potenciat i mostrat Catalunya a tot el món. Són tots dos mediàtics amb un caràcter particular.
Els Vins:
- CLOS MOGADOR: La seva vida. Perfum en nas i majestuós en boca. Increïble.
- MANYETES: Un gran treball a la vinya. El terroir del Priorat fet vi.
- NELIN: Un blanc que no és blanc, és alguna cosa més....
- ESPECTACLE: L'origen, el lloc, tot...li fa honra al nom
- LA QUINTA ESSÈNCIA: L'última bogeria d'en René, un dels millors aiguardents del país
Els ceps sols fan uns 150g de raïm |
Clos Mogador i Nelin |
La cata |
3. LA VISITA: UNA EXPERIÈNCIA ÚNICA:
Tot això que he dit està molt be, però lo més impactant va ser la visita.
Quadre pintat per Isabelle |
Ens van portar a veure les vinyes amb la Isabelle (la seva dona) i en René Barbier fill. Ells saben que tot comença a la finca i per això li donen aquesta importància a les visites.
Després de veure la finca Manyetes vam parar a la finca del vuit, projecte que té el Rene jr i la seva dona Sara Pérez, junt a 6 amics més.
Allà vam sentar-mos baix d'una olivera i vam esmorzar!! Si si, vam esmorzar amb ells, i vam tastar Manyetes i La Finca del Vuit del vuitè aniversari.
Vos asseguro que beure una copa de vi a la mateixa finca, en aquells ceps centenaris i amb el seu creador és algo indescriptible.
Després vam passar per Clos Mogador, vam saludar als cavalls que tenen a casa, per acabar en la cata i explicació de Clos Mogador i Nelín.
Al final unes fotos amb René i ampliació de la nostra bodega....una visita inolvidable.
Tant sols un defecte: les pròximes visites ens sabran a poc...
Explicant el procés de la premsa |
Foto final amb el bo d'en René |
quina visita més bonica i quina història més autèntica!!!
ResponEliminaEl vi és un dels grans plaers que tenim i si ademés li sumes poder beure'l al lloc i amb qui el crea ja és...I-M-P-R-E-S-I-O-N-A-N-T-!!!!
Mireia S.
Increïble Mireia!! Ja saps lo que m'agrada el vi i tot el que l'envolta...això va ser com un regal!!
ResponElimina