dilluns, 12 de març del 2012

Zalema

Zalema
Avui parlem d'una varietat ben poc coneguda, almenys per mi.
Forma part d'una DO ben particular per fer un vi ben particular

ORIGEN I EXTESIÓ:
El raïm zalema és una varietat de raïm blanc que té els orígens a Espanya, al Condado de Huelva. Es conrea a Andalusia, destacant Huelva i Sevilla. Fora de la Península Ibèrica és molt difícil trobar aquesta varietat. Va prendre la seva importància i auge al Comtat de Huelva en resistir a la plaga de Fil.loxera que va envair la zona el 1908, així com per la seva perfecta adaptació al medi allí existent. Constitueix el 85-90% del total de vinya emparat per les Denominacions d'Origen Comtat d'Huelva i Vinagre del Comtat de Huelva.


LA VINYA:
Les plantes són rústiques i molt productives.
Es desenvolupa a les planes de Huelva en sòls pobres i neutres, on les gelades no són una preocupació, i on per la seva bona fertilitat presenta rendiments molt alts tant per hectàrea en raïms com en most, sent d'altra banda un factor negatiu des del punt de vista de la qualitat dels mostos obtinguts. En veremes tardana pot haver problemes de botritis. Molt resistent a la sequera, s'adapta a terrenys poc fèrtils. Es poden aplicar podes molt curtes amb produccions acceptables. Resulta una mica sensible a botritis.
De fertilitat elevada seus raïms són grans i molt compactes, amb baixes de forma esfèrica, de grandària mitjana a gran, olor groc-verdós i sabors vegetals.



VI:
Produeix vins poc alcohòlics de color groc pàl·lid, poc aromàtics acidesa mitjana-alta, vins molt lleugers en boca que deixen un lleuger to amarg.
Els vins obtinguts són lleugers, curts en aromes, amb records vegetals, fruiters i frescos.
La seva vocació és ser emprada per a l'elaboració de vins generosos, encara que no arriba a la noblesa de la varietat Palomino.

Principalment s'elaboren vins lleugers a causa de la facilitat que té per a la oxidació, així com també vins generosos i espumosos
Evoluciona ràpidament en els processos de criança biològica, pel que els seus millors qualitats es desenvolupen en l'elaboració de vins envellits.
S'elaboren els vins blancs del Condado de Huelva, vins afruitats, minerals, frescos i secs que amb una temperatura de servei d'entre 6 i 9 graus.
Aquest raïm és tan versàtil que dóna lloc a aquests frescos i es pot aprofitar en soleres, com les de Jerez, per a l'elaboració de generosos.



SINONIMS:
Coneguda també amb els noms de Rebazo o Zalemo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada