dimarts, 13 de març del 2012

Pedro Ximénez

Pedro Ximénez
Pedro Ximénez té diferents significats:
A) Personatge del s. XII, de la saga dels Cameros (últims reis de Pamplona o algo semblant)
B) Tipus de vi dolç
C) Tipus de raïm
Avui parlem del tipus de raïm, també conegut com PX, conreat a certes regions d'Espanya, particularment en la denominacions d'origen Jerez, Montilla-Moriles i Màlaga Verge

1. ORIGEN
He trobat 2:

1.1. Alemany:
De la zona del Rin, d'Alsàcia. Cap al segle XVI, un soldat a les ordres de Carles V, anomenat Peter Siemens o Pedro Ximén, d'origen alemany, porta a les espanyes aquesta varietat, i, amb el temps, es va implantar amb l'èxit a Jerez, des d'on es va estendre a tot el sud de la península.Encara que diuen que cap raïm del Rihn s'assembla a la Pedro Ximénez i és molt difícil que un cep del nord d'Europa, es aclimatase al clima del sud espanyol.

 1.2. Illes Canàries:
Una altra teoria relaciona el raïm Pedro Ximénez amb les malvasia de Lanzarote.

2. EXTESIÓ:

2.1. Nacional:
- Recomanada per a les comunitats autònomes d'Andalusia, Castella-la Manxa, Extremadura, Regió de Múrcia i Comunitat Valenciana, i autoritzada a Canàries i Cantàbria.
- Es conrea, principalment, en les denominacions Jerez i Montilla-Moriles (80%)
- Es troba present també en les de Abona, del Ferro, Jumella, Gran Canària, Lanzarote, Priorat, Màlaga, Tacoronte-Acentejo, València, Vall de Güímar, Vall de la Orotava i Ycoden-Daute-Isora.
 

2.2. Internacional:
Pot trobar-se en països del Nou Món del vi: Argentina (on es fan vins a l'estil de Jerez), Austràlia, Xile, Nova Zelanda i Sud-àfrica.
Vinya de Pedro Ximénez

3. LA VINYA:
Es tracta d'una planta que necessita molt de sol.
De raïm blanc, la fulla té forma pentagonal, de tamany mitjà.
Els sarments són alçats.
Els raïms són nombrosos, forma cònica llarga i bon nombre de baies
Són sucoses, dolces i saboroses, amb gust afruitat i aroma particular.
És una varietat de brotada mitjana i maduresa mitjana-primerenca. És sensible a meldiu, oïdi i botritis i dóna un rendiment mitjà de 3,5 a 4 kg/cep.


4. VI DOLÇ:
Amb aquest raïm es produeixen vins de gran qualitat, vins generosos tant secs com dolços. Són dolços i afruitats.

5. SINONIMS:
Els seus sinònims: Alamis, Pedro Jiménez, Pedro Ximén, Ximénez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada