diumenge, 11 de març del 2012

D.O. Vino Naranja del Condado de Huelva

Logo de les 3 DO's Condado de Huelva
Vino Naranja del Condado de Huelva és una denominació d'origen per vins aromatitzats originaris de la DO Comdado de Huelva que s'ajustin al sistema d'elaboració i criança tradicional a la zona geogràfica delimitada, i sotmetre'l a una aromatització amb un macerat d'escorces de taronja, seguit d'un procés d'envelliment mitjançant el sistema de criaderas i soleres per un període mínim de dos anys.

Pot ser sigue la DO més nova que tenim avui per avui, va ser aprovada per la Junta de Andalucía el 6 de Juliol i publicat pel BOJA nº137, podeu trobar tota la informació aqui:

http://www.juntadeandalucia.es/boja/boletines/2011/137/d/24.html

La seu central és la mateixa que la DO Condado de Huelva, és a Bollullos del Condado.
Jo pensava que mai més sentiria parlar de Bollullos, doncs 20 anys després d'aquella estafa "hotelera" de la Expo de Sevilla, vaig provar un "vino naranja" del mateix Bollullos.

1. Mètode d'elaboració

A) Vi de partida:
S'obté exclusivament a partir de vins blancs de la Denominació d'Origen «Condado de Huelva» amb graduació alcohòlica adquirida inferior o igual a 14,5% vol.


B) Operacions d'enriquiment:
El vi de partida és sotmès a una edulcoració, utilitzant most de raïm concentrat, i a una aromatització, que comporta una adició d'alcohol etílic d'origen vitícola, mitjançant la utilització del preparat natural des de escorces de taronja.

Mateixa zona geogràfia que la DO Condado de Huelva
Aquestes operacions es duran a terme de manera que, un cop realitzades les mateixes, el preparat aromatitzant (alcohol vínic aromatitzat) es trobi en el producte en una proporció mínima del 5%, sent la concentració de sucres com a mínim de 150 grams per litre, i la d'alcohol adquirit com a màxim de 17% vol. En tot cas, els vins de partida utilitzats abans d'haver estat així enriquits, hauran d'estar presents en el producte acabat en proporció no inferior al 75% en volum.

Aromatització: s'utilitza un preparat natural obtingut a partir d'alcohol etílic de 96º d'origen vitícola, en el qual es maceren escorces de taronja a raó de 200 a 500 grams d'escorces per cada litre d'alcohol. La maceració d'aquestes escorces en l'alcohol s'ha de fer en recipients de capacitat inferior a 650 litres i durant un període de temps no inferior a sis mesos, de manera que s'extreguin les característiques particulars que li va a conferir al producte final. Finalment, un cop conclòs el temps de maceració, se separen les escorces de taronja del preparat aromatitzant, i se sotmet aquest a clarificació per decantació i filtratge, abans de procedir a l'addició d'aquest al vi de partida.

C) Envelliment:
Finalment, com a requisit imprescindible el vi aromatitzat resultant se sotmet a un procés d'envelliment mitjançant el sistema de criances i soleres durant un període mínim de 2 anys comptats a partir de l'adició del preparat aromatitzant, en botes o bocois de roure de capacitat inferior a 650 litres.


2. Característiques:

2.1. Anàlisi químic:
a) Grau alcohòlic: 14,5% - 17% vol.
b) Contingut mínim en sucres: 150 g/L
c) Acidesa volàtil real, expressada en acètic: < 0,80 g/L

2.2. Anàlisi organolèptica:
a) Vista. Color caoba intens, entre teula i castanyer, de tonalitat fosca.
b) Nas. Molt olorós, ampli, d'alta intensitat i persistència. Aroma net, amb escales de permanència fruiters, especialment a cítrics.
c) Boca. Dolç, untuós, suau i madur. És un vi aromatitzat rodó i de molt cos, maderizado, amb una forta persistència ataronjada en via retronasal.


3. Per què una DO diferent a la DO Condado de Huelva
Hi hauran diferents motius, un dels principals es que aquest tipus de vi té una clientela amb molt d'èxit a les amèriques, però al no veure reconegut com a vi amb denominació d'origen, patia nombroses traves per a la seva comercialització. Sobretot, en els mercats més exigents.

4. Història:
El vi aromatitzat de taronja, "Vino Naranja", del Condado de Huelva és un producte únic i específic, de tradició històrica a la comarca. Hi ha cellers de gran renom com Bodegues del Delme Nou, fundada el 1770, de Moguer, que el 1860 treu al mercat aquest tipus de vi, amb gran acceptació a la comarca, tal com reflecteix Juan Ramón Jiménez en la seva obra literària "Platero i jo ". Altres cellers, de la zona del Condado, principalment familiars, ja a principis del segle XX, seleccionaven els millors raïms en els cups per destinar-les a l'elaboració d'aquest producte, el "Vino Naranja", que treien al mercat després d'anys de criança en les botes de roure amb més solera dels cellers.
El "Vino Naranja" del Condado de Huelva es caracteritza fonamentalment pel medi natural on es produeixen i envelleixen, influenciats de manera notable i singular per la proximitat al Parc Nacional de Doñana, considerat com un dels pulmons d'Europa, i sent la zona del Condado de Huelva anomenada "Entorn de Doñana".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada