diumenge, 4 de març del 2012

D.O. Penedes

Avui parlem de la DO Penedés, no tinc dades comparatives, però segur que deu ser la DO catalana amb més productivitat amb diferència.
Parlar del Penedés és parlar de vinyes, de maduracions, de vinificacions, de criança, de segones fermentacions, es parlar de vi.
Sols cal visitar aquella zona per veure que la gent, el paisatge, l'activitat, l'economia, tot, tot està vinculat amb la vinya. Són viticultors per excelència. Ho porten al seu ADN.
Jo vaig nèixer a la capital del Garraf, Vilanova, que forma part del Baix Penedés, així que dec portar en  l'ADN una mica de tot això, tot i que els meus pares són valencians i sols vaig estar un anyet de vida...però segur que aquella zona em va deixar alguna cosa...
Cada cop que vaig, em donen ganes de tornar-hi...

Geografia
A més de l'Alt i Baix Penedès, que concentren la major producció, s'inclou part de l'Anoia, del Baix Llobregat i del Garraf, més Aiguamúrcia a l'Alt Camp i Creixell i Roda de Berà al Tarragonès.
El conjunt s'estén entre els rius Llobregat i Gaià, a recer de la serralada prelitoral, a les faldes de Montserrat i obert al nostre mediterrani.
Es distingeixen tres zones:
 
Les tres zones del Penedés
A) Baix Penedès: que a més del mateix Baix Penedés les comarques litorals. Predomina el clima càlid i suau influenciat pel mar. La vinya és conreada per sota dels 250 m d'altitud i hi destaquen els vins blancs.
B) Penedès Central:  que inclou la part baixa de l'Alt Penedès amb altituds de fins a 500 m, té un clima més fresc. En les seves pendents es cultiva sobretot el Xarel·lo i el Macabeu destinats a la producció de cava.
C) Penedès Superior: que engloba la part alta de l'Alt Penedès i part del sud de l'Anoia fins a 800 m d'altitud; és on històricament s'ha cultivat la Parellada i on es produeixen els millors vins de la denominació.

Història
Els romans van introduir el cultiu de la vinya i les seves poblacions.
El Museu del Vi de Vilafranca del Penedès dóna testimoni de l'existència de vinyes al Penedès des del segle IV aC. sota la influència romana el cultiu de la vinya va tenir un gran desenvolupament al voltant de la via Augusta des del Pont del Diable fins a l'Arc de Berà.
S'exportaven vins a la Gàl·lia, la Britània, la Germània, la Itàlia romana i la Mauritània Cesariense.

Als segles XVIII i XIX van prendre gran embranzida convertint-se en el referent vinícola de Catalunya amb l'extensió de vinyes més gran, la major producció i la major projecció internacional, facilitada per la introducció del cava com a xampany local. Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d'Anoia s'han convertit en capitals del vi. A més es troben cellers innovadors que s'han situat en l'avantguarda de la vinicultura catalana i espanyola. És al Penedès on es van instal·lar els primers sistem
es de control de temperatura, les primeres tines de fermentació d'acer inoxidable i tots els estris de l'enologia moderna.

Vinificació
Destaca la producció de vins blancs, lleugers i aromàtics, elaborats amb les varietats tradicionals de Xarel·lo, Macabeu i Parellada. Bona part són destinats a l'elaboració de cava. Recentment s'han incorporat el Chardonnay i el Subirat Parent.

S'han potenciat els vins negres i rosats de qualitat, intensos i lleugers, elaborats amb les varietats d'Ull de Llebre, Samsó, Garnatxa, Monastrell, Merlot i Cabernet Sauvignon.

Una característica és el predomini d'explotacions petites i mitjanes on la majoria de cellers elaboren el vi a partir de les seves pròpies vinyes. Les millors propietats tenen l'opció a la denominació de vi de finca amb una indicació acompanyada d'un mapa a la contraetiqueta. El Consell Regulador s'ha proposat a curt termini assolir el segell de Denominació d'Origen Qualificada.

Una tercera part de la producció es destina a l'exportació, principalment al Regne Unit, Alemanya i Dinamarca

L'entorn
El sòl és ric en fòsfor i baix en potassi. Es tracta d'un terreny irregular, amb petits turons de la vora del mar fins la muntanya de Montserrat, amb petites valls dels diferents rius. A les zones de menor altitud predomina el terreny sorrenc i en les més altes dels terrenys calcaris i l'argila.
L'altitud va des de la costa fins als 800 m. sobre el nivell del mar de la subzona superior. 
La pluviometria és de prop de 500 mm. de mitjana i gaudeix d'un clima mediterrani, càlid i suau i amb moltes hores d'insolació. No obstant això, atesa la gran varietat de zones de cultiu les condicions climatològiques varien notablement d'una zona a una altra existint infinitat de micro-climes.


Paisatge típic del Penedés
 

 ...més dades d'interés:
Superfície     24.248 hectàrees
Viticultors     3.787
Cellers             188
Producció     168.576 hectolitres
Venda nacional: 74%
Venda exterior: 26%





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada