dijous, 15 de març del 2012

PAR Vino Naranja


Ja hem explicat una mica que és això del Vino Naranja.
Aquest vi dolç el vam tastar en un menú maridatje, justament amb un postre:
Les tres maries: un postre fet amb canaló de pinya i coco i gelat de galleta maria amb anis i unes quantes coses més.

Un vi dolcet amb notes evidents de taronja, tant en nas com en boca, una cosa diferent però molt agradable, crec que els agradaria inclús als que no els hi agrada el vi. Un vi per tindre'l a casa per algun dia diferent.

Maridatge:
No en sé massa però diria que és perfecte per postres potents, com de xocolate.
Inclús podria maridar salats: amb un foie, formatges blaus, inclús amb un bon pernil ibèric (és a dir, amb coses de greix...)
Es pot trobar per uns 14 euros l'ampolla de 0.5L

Un vi elaborat a partir d'un vi dolç, i que ha estat en contacte en pells de taronja deshidratada (per l'acció del sol, ie, secat al sol) un mínim de 8 anys sobre les mares fent la criança als soterranis de la Bodega Iglesias

Identificació:

Nom:         PAR Vino Naranja
Bodega:     Bodegas Iglesias
Web:          www.bodegasiglesias.com
Lloc:          Bollullos del Condado (Huelva)
DO:           D.O. Vino Naranja Condado de Huelva
Varietats:    90% Zalema
                 10% Pedro Ximenez


Nota de tast:

- Color
Color caobaamb to ataronjat.
- Olor: Ampli i persistent, amb notes intenses de taronja amarga.
- Sabor: Suau i madur, amb notes de fusta i forta persistència ataronjada en via retronasal.

Dades d'interés...trobades en web...

Bollullos Par del Condado, capital de la DO Comtat de Huelva, és una terra propera a les maresmes de Doñana. Els seus vins, en canvi, poc tenen a veure amb els seus veïns de Sanlúcar de Barrameda, o fins i tot Jerez, entre altres motius perquè a ells no els arriba l'aire de la Badia de Cadis, responsable principal del vel de flor fonamental en l'elaboració de camamilles i xeressos. Opten, per tant, per l'elaboració de blancs joves i frescos, que puguin acompanyar amb elegància tant a la gamba de Huelva, com a la tonyina d'almadrava de Barbate, i per vins dolços, aprofitant el sistema de pansificació per assolellat (és a dir, assecant el raïm al sol, cosa que per la zona no hi falta). En deixar que el raïm es passi, s'aconsegueix augmentar la quantitat de sucre per gram de raïm, i elaborar així un vi dolç de forma natural.
També elaboren vins olorosos i generosos.

El Vino Naranja: 

Un dels fruiters que més s'han plantat per tota la zona oest d'Andalusia (Sevilla, Cadis i Huelva), ha estat el taronger, que podem apreciar com a arbre d'ornamentació en molts dels carrers dels pobles, encara que es tracti d'una varietat el fruit no és comestible: el taronger salvatge.
En Bollulos van tenir l'ocurrència d'assecar les closques d'aquestes taronges al sol, i afegir-les al vi dolç durant el procés de maceració, de manera que el resultat és el cada dia més famós vi taronja, o vi de taronja: un vi dolç, de raïm Zalema generalment (encara que també n'hi ha algun de Pedro Ximénez), macerat amb les peles de la taronja amarga i envellit en bótes de roure mitjançant el mètode tradicional de criaderas i soleres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada