Avui parlem de la DO Terra Alta.
Vaig viure de petit a la Ribera d'Ebre i ara a Vinarós. Terra Alta pot ser sigui la DO més prop que tinc.
Recordo quan era petit que els vins es compraven a Batea o Gratallops, per supost tot a granel. Eren vins dobles, pesats.
Ara són les capitals de les DO Tera Alta i DOQ Priorat.
Fa gràcia pensar que segurament les vinyes que en aquella època anaven a vinificacions en trulls i posterior venda a granel, siguin ara els vins de molta qualitat amb el reconeixement mundial. Tot depén del tractament que es fa...i del convenciment de que és fa be...
Aprofito el meu blog per concienciar a la gent que hem de consumir a igualtat de qualitats, productes pròxims a nosaltres. Vull dir que li tenim que donar preferència als Terra Altes, Montsants, Priorats, Penedes...i la resta...abans dels Duero i Riojes. Per què? Perquè tenim una obligació moral, penseu on voleu donar riquesa, treball...allà? o aqui?, i reitero: en condicions d'igualtat. Jo sóc el primer que consumeixo altres DO's, però cada cop faig un consum més local.
També dic lo mateix per activitats internacionals, per altres productes com aliments, tèxtils, etc, en aquests casos fronts a les Xines i Indies...si compreu un producte xino feu dos coses malament: envieu divisa fora (que ja no tornarà) i ajudeu al creixement de l'atur aqui...au!! vosaltres mateixos!!
La DO Terra Alta:
Una de les 7 DO's històriques de Catalunya.
El 1972 es va constituir el Consell Regulador de la Denominació d'Origen, juntament a les DO's de Conca de Barberà, Alella, Empordà, Penedés, Priorat i Tarragona.
La Denominació d'Origen Terra Alta està formada pels dotze municipis de la comarca de la Terra Alta. És la denominació d'origen més elevada i més meridional de Catalunya.
HISTÒRIA
Hi han documents del segle XIII i XIV que ja regulaven la venda del vi de la comarca: Els Costums d'Orta (1296) i de Miravet (1319).
Al segle XIXes potencialitza el conreu, i es veu augmentat per la demanda de la plaga de la fil·loxera a França i posteriorment per les comarques veïnes.
A principis del segle XX l'organització de cooperatives va ser un revulsiu. Avui onze del dotze municipis de la denominació disposen d'un celler cooperatiu. Destaquen pel seu valor arquitectònic els cellers modernistes del Pinell de Brai i de Gandesa, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell.
GEOGRAFIA
La comarca està situada en un altiplà limitat per els Ports de Beseit al sud, i les serres de Pàndols i Cavalls al sud-oest. Entre el riu Ebre i terres aragoneses
Les vinyes s'estenen cap el nord i l'oest de la comarca a una alçada entre 300 i 500m.
És característic de la Terra Alta el cultiu en terrasses entre unes valls de difícil accés. El sòl és calcari amb un bon drenatge.
Unes terrer característic d'interior pròxim al Mediterrani:
- serralades calcàries prelitorals: Ports d'Horta, Serres de Pàndols i Cavalls
- petits rius: l'Algars i el Canaletes
- muntanyes de roca conglomerda, boscos d'alzina
El clima és continental, la insolació és excel·lent, la pluviositat és baixa i els vents són de garbí i cerç.
VINIFICACIÓ
Les varietats més predominants són les Garnatxes (blanca, negra i peluda).Aquestes amb el Macabeu, Parellada i Samsó representen més del 75% de tot a la vinya.
- Blanc: Destaquen el vins blancs de les varietats autòctones de garnatxa blanca i macabeu.Els vins blancs joves resulten frescos i equilibrats, i envellits en bóta de roure són amb cos i grau.
- Negre: Els vins negres són de color robí fort i estructura complexa, elaborats amb samsó, garnatxa negra i garnatxa peluda.
- Licors: mistela, vi dolç natural i vi ranci són tradicionals. L'acció natural del cerç i l'elevada insolació permeten veremes riques en sucres.
La meitat de la producció es destina a l'exportació, de la qual el 70% va a Alemanya.
Els Terra Alta són vins amb caràcter i amb força, degut a aquest terroir de "mediterrani interior". Es defeneixen com a vins amb COS I ÀNIMA.
Garnatxa Blanca: Si voleu trobar la millor Granatxa Blanca que es cultiva al món no cal que busqueu més. El terroir de la Terra Alta fa que aquesta varietat tregui la seva màxima qualitat i expresivitat, tant en nas com en boca.
Els monovarietals de Garnatxa Blanca tenen un distintiu propi: Terra Alta Garnatxa Blanca
...més dades d'interés:
Nombre hectàrees: 6.290 hectàrees
Producció anual: 99.940 hectolitres
Núm viticultors: 1.663
Núm cellers: 45
Varietats blanques Garnatxa blanca, macabeu i parellada
Varietats negres Garnatxa negra, garnatxa peluda i samsó.
Venda mercat nacional: 50%
Venda mercat exterior: 50%
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada