Amb la finalitat de potenciar la nostra gastronomia, més o menys un cop al mes fan unes xerrades amb degustació de productes molt pròxims a nosaltres: productes del Maestrat i Terres de l'Ebre (per mi un petit país anomenat Maestebre).
Es fa al Mercat de Vinarós i amb la idea de fer-ho bé es fa amb grups de 50 persones.
Els productes són tals com:
- la carxofa de Benicarló
- la cirera de la Salsadella
- la tonyina de l'Ametlla
- els formatges de Catí
- els vins de la DO Terra Alta
- els vins de la VdT de Castelló
i molts més....
Podeu trobar més informació prement aqui: Tast del Territori 2012
Des del nostre blog, aplaudim aquesta idea i aquest respecte pels nostres productes.
Ahir dimecres van parlar de la DO TERRA ALTA.
Ja fa unes setmanes a aquest mateix blog vaig fer una entrada a aquesta DO, que la podeu vore prement aquí: : DO Terra Alta
Recordo que a més de fer l'explicació, vaig insistir que en temps de recessió (per dir algo) econòmica, tenim l'obligació moral de consumir productes locals, o com a mínim coneixer-los, i aquests vins es mereixen ser consumits.
1. LA XERRADA
Va estar força interessant, van parlar en termes molt bàsics, i això està bé, ja que d'això es tracta. El públic assisteix per conèixer el producte, explicacions més tècniques podrien ser massa pesades per alguns.
Van parlar de l'origen i el significat de una denominació d'origen, de la DO aplicada al vins, de la història de la DO Terra Alta, de la seva evolució cap a vins de més qualitat en els últims 10-20 anys, del relleu, del significat del relleu, de la climatologia de la zona, de les varietats autòctones, i en especial de la Garnatxa Blanca
En resum: unes explicacions força interessants per a introduïr la DO Terra Alta.
Em va agradar quan va insistir que un vi s'ha de coneixer abans de tastar-lo, i va dir l'exemple dels blancs: no es poden comparar els de la Terra Alta amb els blancs continentals, fer-ho és un error.
Cada vi ha de respectar i treure el seu "terroir" i això és una de les coses que em fascina del vi: és un producte viu, un producte que conté un trosset de cada cosa que l'ha envoltat: clima, cultura, emplaçament, caràcter, etc
La xerrada |
Garnatxa Blanca |
El tast: 3 blancs i 2 negres |
2. EL TAST
Vam tastar 5 vins: 3 blancs i 2 negres. Tots 5 en copa Riedel, cosa s'agraeix, jo sempre penso que la copa és molt important, i si creus amb un vi, tens que servir-lo en una bona copa.
- ELS BLANCS:
Vam degustar 2 blancs joves típics de Terra Alta i un tercer més complexe, amb fermentació en bota.
1. Clot d'Encis
Celler: Cooperativa Sant Josep (Bot)
Varietats: Majoritàriament Garnatxa Blanca i una mica de Macabeu, Sauvignon Blanc i Chenin
Tast: Aromàtic en nas i en boca de gran amplitud que li aporta la garnatxa blanc.
2. Merian Blanc 2011
Celler: Tarroné
Varietats: Garnatxa Blanca, Sauvignon i Moscatell.
Tast: En Nas fruites exòtiques i en boca molt ben fet el coupatge de la garnatxa amb el moscatell
3. Avi Arrufí 2009
Cellers: Celler Piñol
Varietats: Garnatxa Blanca
Fermentat i criança en bota.
Tast: molt més complexe que els anteriors en nas i en boca ben estructurat, bones sensacions de les notes de fusta
L'Avi Arrufí Blanc |
Clot d'Encís |
Merian |
- ELS NEGRES:
Prohom |
Mil·lenium |
4. Prohom Negre
Celler: Coma d'en Bonet
Varietats: 60% Syrah / 40% Merlot
Tast: gran complexitat tant en nas com en boca, segurament necessita una mica de decantació.
5. Mil·lenium
Celler: Xavier Clua
Vi negre amb 92 punts Parker i guanyador del 1ª premi al millor vi negre de la DO en la fira de Gandesa 2011.
Varietats: 60% Garnatxa Negra, 20% Cabernet Sauvignon, 15% Syrah, 5% Merlot i traces de Pinot Noir.
Tast: aromes a fruita madura, en boca ampli, tanins i acidesa equilibrada
Una bona tarde per conèixer una mica més els nostres productes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada