dijous, 19 d’abril del 2012

Tast del Territori 2012 - DO Terra Alta

Aquest any els nostres amics de MIRA QUE BO han arrancat un projecte molt encertat i molt interessant
Amb la finalitat de potenciar la nostra gastronomia, més o menys un cop al mes fan unes xerrades amb degustació de productes molt pròxims a nosaltres: productes del Maestrat i Terres de l'Ebre (per mi un petit país anomenat Maestebre).
Es fa al Mercat de Vinarós i amb la idea de fer-ho bé es fa amb grups de 50 persones.

Els productes són tals com:

- la carxofa de Benicarló
- la cirera de la Salsadella
- la tonyina de l'Ametlla
- els formatges de Catí
- els vins de la DO Terra Alta
- els vins de la VdT de Castelló
i molts més....

Podeu trobar més informació prement aqui: Tast del Territori 2012

Des del nostre blog, aplaudim aquesta idea i aquest respecte pels nostres productes.

Ahir dimecres van parlar de la DO TERRA ALTA.
Ja fa unes setmanes a aquest mateix blog vaig fer una entrada a aquesta DO, que la podeu vore prement aquí: : DO Terra Alta
Recordo que a més de fer l'explicació, vaig insistir que en temps de recessió (per dir algo) econòmica, tenim l'obligació moral de consumir productes locals, o com a mínim coneixer-los, i aquests vins es mereixen ser consumits.

1. LA XERRADA

Va estar força interessant, van parlar en termes molt bàsics, i això està bé, ja que d'això es tracta. El públic assisteix per conèixer el producte, explicacions més tècniques podrien ser massa pesades per alguns.

Van parlar de l'origen i el significat de una denominació d'origen, de la DO aplicada al vins, de la història de la DO Terra Alta, de la seva evolució cap a vins de més qualitat en els últims 10-20 anys, del relleu, del significat del relleu, de la climatologia de la zona, de les varietats autòctones, i en especial de la Garnatxa Blanca
En resum: unes explicacions força interessants per a introduïr la DO Terra Alta.

Em va agradar quan va insistir que un vi s'ha de coneixer abans de tastar-lo, i va dir l'exemple dels blancs: no es poden comparar els de la Terra Alta amb els blancs continentals, fer-ho és un error.

Cada vi ha de respectar i treure el seu "terroir" i això és una de les coses que em fascina del vi: és un producte viu, un producte que conté un trosset de cada cosa que l'ha envoltat: clima, cultura, emplaçament, caràcter, etc




La xerrada

Garnatxa Blanca

El tast: 3 blancs i 2 negres




2. EL TAST

Vam tastar 5 vins: 3 blancs i 2 negres. Tots 5 en copa Riedel, cosa s'agraeix, jo sempre penso que la copa és molt important, i si creus amb un vi, tens que servir-lo en una bona copa.

- ELS BLANCS:
Vam degustar 2 blancs joves típics de Terra Alta i un tercer més complexe, amb fermentació en bota.


1.  Clot d'Encis
Celler: Cooperativa Sant Josep (Bot)
Varietats: Majoritàriament Garnatxa Blanca i una mica de Macabeu, Sauvignon Blanc i Chenin

Tast: Aromàtic en nas i en boca de gran amplitud que li aporta la garnatxa blanc.

2. Merian Blanc 2011
Celler: Tarroné
Varietats: Garnatxa Blanca, Sauvignon i Moscatell.
Tast: En Nas fruites exòtiques i en boca molt ben fet el coupatge de la garnatxa amb el moscatell


3. Avi Arrufí 2009
Cellers: Celler Piñol
Varietats: Garnatxa Blanca
Fermentat i criança en bota.

Tast: molt més complexe que els anteriors en nas i en boca ben estructurat, bones sensacions de les notes de fusta


L'Avi Arrufí Blanc
Clot d'Encís
Merian




- ELS NEGRES:
Prohom
Mil·lenium
Vam degustar 2 negres: el primer un negre ecològic amb dos varietats no autòctones i el segon un clàssic de la Terra Alta

4. Prohom Negre
Celler: Coma d'en Bonet
Varietats: 60% Syrah / 40% Merlot
Tast: gran complexitat tant en nas com en boca, segurament necessita una mica de decantació.


5. Mil·lenium
Celler: Xavier Clua
Vi negre amb 92 punts Parker i guanyador del premi al millor vi negre de la DO en la fira de Gandesa 2011.
Varietats: 60% Garnatxa Negra, 20% Cabernet Sauvignon, 15% Syrah, 5% Merlot i traces de Pinot Noir. 
Tast: aromes a fruita madura, en boca ampli, tanins i acidesa equilibrada



Una bona tarde per conèixer una mica més els nostres productes.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada