dimecres, 18 d’abril del 2012

Pinot Noir

Pinot Noir
El Pinot Noir és una varietat de raïm negre, considerada una de les més internacionals i elegants.
"Pinot" significa pinya i fa referència als raïms atapeïts d'aquesta varietat.
Segons diuen, és el bouquet dels grans borgonyes, sobretot dels de la Côte d'Or: inimitable.


ORIGEN I EXPANSIÓ 
És originària de Borgonya.  
És una de les varietats que integren la barreja de la majoria dels Champagne, i de altres escumosos del món.
També es considera una de les varietats més selectes a nivell mundial per a l'elaboració de vins varietal, en Bourgogne dóna alguns dels vins més exclusius i cars del món, per la seva escassa producció, com ara Romanée Conti.
Es creu possible que sigui el cep mare del Tempranillo espanyol.
És una varietat que no s'adapta fàcilment a qualsevol regió, requereix d'un clima fred per aconseguir bons resultats.


Les principals regions i PAÏSOS productors d'aquesta varietat són:
- França, Alemanya, Sonoma Country a Califòrnia, Austràlia i Sud-àfrica.
 

A ESPANYA la pinot noir és varietat recomanada per a les comunitats autònomes de:
- Aragó, Catalunya, Extremadura, la Rioja i Comunitat Valenciana

A més, està autoritzada a:
- Andalusia, Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Navarra i País Basc .
 

A Argentina, diversos cellers que van aconseguir molt bons exponents, donant vins rodons i molt perfumats, a la vall de Uco a Mendoza i a la vall del riu Neuquén a la Patagònia.

CEPS 
Aquesta espècie es resisteix a ser domesticada, és de difícil cultiu a causa que l'afecten les gelades primaverals, l'excés d'humitat, la pluja d'estiu i no aguanta bé la calor excessiva. La frescor tardor dificulta la maduració i és poc productiva. Malgrat això, està molt estesa per tot el món. 
Prefereix climes temperats no molt càlids i bones exposicions al sol.
S'adapta a diferents formes de conducció i poda, encara que millor no massa llargues.
Els raïms són petits i compactes. Els raïms són petit
s, de color negre violaci i amb forma ovalada i molt colorant. No obstant això aquest color ho perd amb relativa rapidesa, tornant-se més ataronjat. Tot i ser tinta, el seu valor cítric, el fa formar part de molts vins escumosos, com el xampany. Resulta precoç en brotada, floració, verolat i maduresa.

ELS VINS
Es fa amb aquesta vinya un vi molt fi.

Es caracteritza per la seva estructura taninosa baixa, de cos mitjà despertant sensacions refinades i subtils a la boca.
Pinot Noir produeix un vi extremadament suau, fresc i afruitat, d'un molt bon buquet, amb una acidesa que el fa bastant viu i persistent al paladar, sense ser agressiu.


- COLOR: A la vista, és un vi que té una lluminositat especial, recorda a un vermell teula més opac que brillant, al contrari dels vins francesos de Pinot Noir que es caracteritzen per tenir una brillantor bastant més lluminós. El seu color varia segons l'edat: d'un vermell, robí o violeta quan és jove, a un ataronjat ocre, després de 8 a 10 anys de guarda, mantenint una capa mitjana.

- OLOR: En nas, els negres de Pinot Noir poden assolir l'excel·lència aromàtica (cirera, cassis, maduixa, gerd, violeta, cuir, regalèssia que evolucionen a un delicat aroma amb l'envelliment) i admeten un bon envelliment.
Els aromes característiques d'aquest vi són a fruites vermelles i negres com cirera, mores, gerds, pruna, entre els més destacats. Els aromes primaris estan determinats per les groselles negres, les tòfones. També es destaquen notes florals com ara roses marcides.  

- SABOR: En boca sol ser vi lleuger, però estructurat, si es vinifica al vell estil borgonyès, pot necessitar d'anys per suavitzar els tanins aportats pels "escobajos"


Produeix vins elegants, alcohòlics, delicats, amb aromes intenses a fruites silvestres i regalèssia. Dóna vins de singular aroma mineral, amb poc color però amb molt nervi. S'adapta a l'envelliment en fusta.


SINÒNIMS:
Trucada Franc, Franc Noirien, Noirien, Pinot, Pinot Fi, Pinot Negre, Pinot Noir, Plant Fi i Pynoz.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada