dimarts, 17 d’abril del 2012

D.O. Conca de Barbera

Aquest DO està situada al nord de la província de Tarragona.
Compta amb 6.000 ha de vinya i una producció Mitjana de 250.000 hl de vi.

El primer Reglament de la DO Conca de Barberàva ser aprovat al 1985 pel
Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, modificat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació al 1989.

HISTÒRIA:
La història vinícola de la comarca data del s. I a.C.

La seva tradició i tot el potencial es deu a les vinyes que treballaven al Monestir de Poblet. Durant l'època medieval els monjos cistercencs van impulsar el conreu de la vinya i l'elaboració del vi. Es conserva un celler d'estil gòtic del segle XIII.
La fil·loxera a finals del segle XIX va provocar un moviment cooperatiu per fer front a la plaga

A principis del XX, es van aixecar edificis modernistes en els cellersd'arquitectes com Domènech i Martinell.

GEOGRAFIA:  
Sòls calcaris, envoltats de muntanyes 
Microclima mediterrani, però amb influència continental que fa que es produeixin marcades diferències tèrmiques entre el dia i la nit.
Pluviositat òptimes per elaborar vins de qualitat secs aromàtics i suaus
 

TIPUS DE VI:
Bona part dels vins produïts a la Conca són blancs i rosats, destinats a l’obtenció d’escumosos amb Denominació Cava.
També produeixen negre, amb la seva tinta autòctona TREPAT

 - BLANC:
Les varietats tradicionals productores de vi blanc són:
Macabeu i Parellada.
Amb aquestes s’obtenen uns vins de color groc pàl·lid brillant, lleugers, de fina aroma afruitada i moderada graduació alcohòlica.
El Chardonnay és una varietat d’introducció recent, que pot participar en un cupatge amb les dues varietats anteriors aportant corporeïtat i consistència, o bé destinar-se a una elaboració monovarietal amb fermentació i/o criança en bótes de roure.

-ROSAT:
El vi rosat més característic de la denominació d’origen prové del raïm negre Trepat, varietat autòctona. És un vi destacable, lleuger, fresc i afruitat, de color rosa-gerd, net i lluminós.

- NEGRE:
Els vins negres procedeixen tradicionalment de l’Ull de Llebre i la Garnatxa.
També s'han adaptat varietats foranes com: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir i Syrah.
Els negres joves són suaus i lleugers, saborosos en boca.
Els que reben envelliment en bótes de roure són més corpulents, adquireixen una gran complexitat aromàtica i presenten una bona persistència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada