diumenge, 19 de febrer del 2012

Xarel·lo

Quan penso en la varietat xarel·lo no puc evitar pensar en la Mª Teresa Campos, quan ara fa un munt d'anys promocionava un cava i va dir...."hecho con Macabeo, Parellada y Charel 10"
...ole oleeee!! que bonica és la ignorància!! ....jeje!!...sublim!!


Varietat de raïm blanc, procedent de Grècia, és probablement el raïm més emblemàtic de Catalunya. El raïm és menut i compacte, de gra mitjà, esfèric i dolç. 
La planta és sensible a les gelades.
Dóna lloc a vins amb gran caràcter, rústics per a alguns, amb aromes herbacis i estructura potent, amb notable acidesa i cos i estructura potent, que envelleix molt bé.


ORIGEN I EXTESIÓ:
Ja es tenen referències d'aquest raïm al segle X, quan s'utilitzava a Alella com mistela i els seus vins tenien aromes a pansa.
Es pot trobar des del nivell del mar fins als 400m. d'altitud.
És conrea gairebé a tot Catalunya i Mallorca, de fet, és una varietat tradicional pròpia del Penedès i del Camp de Tarragona i Balears, emprat per al cupatge del cava juntament amb el macabeu i el parellada. 
És una de les varietats principals per al blanc de:
- DO Alella, DO Binissalem, DO Costers del Segre, DO Penedès i DO Tarragona, però és conrea gairebé a tot Catalunya ia Mallorca.



LA VINYA:
És una varietat de fertilitat mitjana el desborrament tardà la fa menys susceptible a les gelades primaverals, encara que si és molt sensible al oïdi i als àcars. De maduració primerenca, es desenvolupa millor en sòls frescos on la textura del mateix no sigui molt compacta.
Els gotims, de color groc ambrat, són de grandària mitja amb forma esfèrica lleugerament acuminada, sent el raïm també de mida mitjana, molt atapeït i de forma ovoïdal. .
El cep és vigorosa i molt productiva, floreix aviat i és molt vigorosa, de manera que acusa molt possibles gelades primaverals. Es desenvolupa en zones baixes i dóna com a resultats vins amb alts nivells d'acidesa, de característiques notes vegetals perfectes per a l'elaboració d'escumosos. És de gra compacte, rodó, de pell forta i dolça, més resistent que el Macabeu.



VI:
El vi elaborat amb aquest tipus de raïm sol ser aromàtic, equilibrat, sedós i saborós. 
Els vins monovarietals són poc aromàtics, de bon grau alcohòlic i acidesa, el que fa que aguantin bé la bóta, tot i que recentment s'utilitza en sorprenents monovarietals joves.
Creix millor en sòls fèrtils i profunds. Requereix podes llargues que es realitzen quan el raïm encara està verd.
La seva verema és a mitjans de setembre i si no madura bé o es força la producció, els vins poden resultar excessivament àcids, en canvi, quan està ben elaborat, produeix vins d'acceptable riquesa alcohòlica, que es distingeixen per les seves aromes fresques i fruiters a poma, llimona, taronja.

CAVA:
És juntament amb la Macabeu i la Parellada, una de les integrants de la trilogia clàssica del cava.
El xarel·lo aporta al cava cos i estructura.


SINONIMS:
El nom xarel·lo prové de l'italià chiarello, que vol dir "clarete". Altres noms utilitzats per a aquesta varietat de raïm són: 
- pansa blanca (a Alella)
- pansa valenciana, panser, pansal, pansalet
- cartoixa (al Priorat)
premsal blanc o moll (a Mallorca)
- palop, planta valenciana i planta bona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada