Procedeix d'una mutació de la garnatxa negra.
Encara que es troba per tot Espanya, és abundant a Tarragona, Saragossa i Terol. És varietat principal de les DO's:
- Alella
- Costers del Segre
- Tarragona
- Terra Alta (1)
També s'usa en elaboracions a Cariñena, Cigales, Navarra, Priorat, Empordà-Costa Brava, Rioja i Somontano
(1) S'ha dit que la Garnatxa Blanca on millor expresa les seves característiques és a la Terra Alta, està catalogat com la millor Garnatxa Blanca del món
(també s'ha de dir que és una varietat que quasi be sols es troba a l'Estat Espanyol i nord de França. En el món es cultiven 40.000 hectàrees, de les que 25.000 es situen a Espanya....)
Inclús és pot trobar vi de la Terra Alta amb el distintiu de:
Terra Alta Garnatxa Blanca
Varietat rústica, molt resistent a la sequera. S'adapta a terrenys poc fèrtils i pedregosos.
Els raïms són mitjans, compostos de baies petites i quan estan madurs presenten colors grocs intensos que també es traslladen als vins, dotant-los de colors daurats.
Els seus vins:
Dóna lloc a vins de gran cos i elevada graduació alcohòlica.
- Color: Predominen els matisos grocs, grocs-verdosos
- Olor: presenta aromes de fruita madura amb un fons de ginesta que li confereix originalitat, tenen aromes d'intensitat mitjana, amb notes florals, afruitades i herbàcies.
- Sabor: En boca són suau, lleugers, àcids i amb persistència mitjana (una mica càlid a causa del seu elevat grau alcohòlic)
Els seus vins poden participar en mescles amb altres varietats blanques, o bé s'utilitzen en l'elaboració de vins monovarietals.
Així mateix, s'empra per a produir vins dolços naturals i vins rancis de color daurat, grassos i amplis, que es consumeixen com a vins de postres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada