dijous, 9 de febrer del 2012

Garnatxa Peluda

Varietat negra mediterrània.
Aquesta varietat de raïm negre és pròpia de la Comunitat de Catalunya, sent una varietat de la garnatxa negra. És un varietal de garnatxa que dóna un raïm amb menys color i menys grau alcohòlic. El sobrenom de "peluda" es deu a unes vellositats característiques que recobreixen la pell.Varietat vigorosa, de port dret que produeix raïms de mida mitjana i compactes. El gra és ovalat, mitjà, de pell gruixuda i recoberta de una pilositat d'on li ve el nom.



 Sinónims: 
- Garnatxa peluda
- Garnatxa grisa
- Lledoner pelut
- Lledoner gris
  
Madura a finals de setembre i principis d'octubre, amb produccions mitjanes, en general majors que les de garnatxa negra.
 
La garnatxa peluda produeix un vi de qualitat de graduació alcohòlica alta.
 

La seva producció principal la té en les Denominacions d'Origen Terra Alta, Priorat i Alella, donant lloc a vins molt interessants.Recomanada en les comunitats autònomes d'Aragó i Catalunya i autoritzada a Castella La Manxa.
Es conrea com la varietat recomanada o principal a les AOC Banyuls, DO Catalunya, AOC Costers del Rosselló, AOC Costers del Rosselló Vilatges, AOC Maurí, DO Montsant, DOQ Priorat, AOC Ribesaltes i DO Terra Alta. També es conrea a la DO Alella.
Fora d'Espanya, només destaca el seu cultiu al Llenguadoc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada