dimarts, 31 de juliol del 2012

Tast del Territori 2012 - IGP Vins de Castelló



Aquest any els nostres amics de MIRA QUE BO han arrancat un projecte molt encertat i molt interessant
Amb la finalitat de potenciar la nostra gastronomia, més o menys un cop al mes fan unes xerrades amb degustació de productes molt pròxims a nosaltres: productes del Maestrat i Terres de l'Ebre (per mi un petit país anomenat Maestebre).
Es fa al Mercat de Vinarós i amb la idea de fer-ho bé es fa amb grups de 50 persones.















Els productes són tals com:

- la carxofa de Benicarló
- la cirera de la Salsadella
- la tonyina de l'Ametlla
- els formatges de Catí
- els vins de la DO Terra Alta
- els vins de la IGP de Castelló
i molts més....

Podeu trobar més informació prement aqui: Tast del Territori 2012

Des del nostre blog, aplaudim aquesta idea i aquest respecte pels nostres productes.

Aquest mes de Juliol van parlar de la IGP Vins de CASTELLÓ.
Sóc un defensor del mercat local, i a més a més en temps de recessió (per dir algo) econòmica, tenim l'obligació moral de consumir productes locals, o com a mínim coneixer-los, i aquests vins es mereixen ser consumits.






1. LA XERRADA

Va estar força interessant, van parlar en termes molt bàsics i sobretot històrics.
El que volen remarcar és què els vins de Castelló van ser molt importants en el passat, i que degut a la filoxera, van desaparèixer per complert.
Hi ha una dada si més no curiosa quw al 1902 la província de Castelló disposava d'unes 50.000 hectàrees, lo que vindria a ser les actuals vinyes de La Rioja.

Podreu trobar més info a la web oficial:  http://vinosdecastellon.com

El President de la ICP Castelló, Ismael Sanjuán descriu així la IGP:


Xerrada de David Buch, President de l'ASUCAP
"Durant gairebé cinc-cents anys, des del segle XV al XX, a les terres de l'actual província de Castelló la vinya era el cultiu més estès i gairebé exclusiu en la majoria dels nostres pobles. Els nostres avantpassats van ser excel · lents viticultors i pràctics i eficaços enòlegs. Tenien una gran cultura vitivinícola, apresa amb l'experiència diària i la comunicació generacional i social. Vins famosos internacionalment com el Carlón, el Murviedro i el Portacoeli sortien de les nostres fèrtils terres. Amb el vi, que fins i tot es va exportar en grans quantitats a França, Anglaterra i Amèrica, van passar els nostres ancestres d'una economia de subsistència a una pròspera economia de mercat.Les plagues i en especial la fil · loxera van liquidar la vinya, el vi, la cultura vitivinícola i van trencar tràgicament
aquella economia agrícola.En els últims anys un grup cada vegada més nombrós d'amants de la terra i de la cultura hem assumit el repte del cultiu de la vinya i l'elaboració del vi aplicant mètodes i tècniques de la ciència actual.En la nostra província de Castelló ja tenim notables vins blancs, rosats, negres i dolços de qualitat comparable amb els més reconeguts.Per tot arreu, i sobretot en el món dels entesos, ja sonen els Vins de Castelló.Indicació Geogràfica Protegida Castelló in integra la gran majoria de viticultors i cellerers castellonencs i exigeix ​​l'aplicació de rigorosos paràmetres analítics i organolèptics en els vins.L'objectiu actual de la IGP Castelló és la creació de l'òrgan de gestió propi de les denominacions d'origen com a pas previ per assolir nous reptes de qualitat i excel · lència."


També podeu trobar més info al programa que va dedicar els de Mira que Bo:
http://miraquebo.com/2012/03/13/el-ressorgir-dels-vins-de-castello 



2. EL TAST

La cata de 7 vins: una mostra representativa de la IGP Castelló
Vam tastar 7 vins: 1 blanc, 1 rosat, 4 negres i 1 dolç d'un total de 4 cellers. Una mostra respresentativa dels vins i de les bodegues que hi han a Castelló.
A més a més ens van regalar una copa de l'ASUCAP.


1.  CLOS D'ESGARRACORDES - BLANC
Celler: Baron d'Alba - Les Useres
Web: http://www.barondalba.com 
Varietat: Macabeu 100%
El seu propietari Sergio Garrido ens explica que es un vi amb un 25% que ha passat per bota
Produccio: 8.000 ampolles
Tast: En nas aromes de fusta i pa torrat. En boca una entrada fresca, però final cremòs.



2.  CLOS D'ESGARRACORDES - ROSAT
Celler: Baron d'Alba - Les Useres
Web: http://www.barondalba.com 
Varietat: Tempranillo i Garnatxa 50/50% 
Produccio: 4.000 ampolles   
Tast: En nas aromes primaris i en boca entrada suau i acidesa equilibrada.
Fent el tast del rosat


3.  Mas de Rander - SYRAH
Celler: Mas de Rander - Benicàssim
Bodega elaboradora: El Celleret - Les Useres 
Web: http://www.masderander.com 
Varietat: Syrah
Produccio de la bodega: 250.000 ampolles   
Tast: En nas intens i en boca tanicitat típica de syrah.
 



4.  Vicente Flors - FLORS
Celler: Vicente Flors Bodega - Les Useres
Web: http://www.bodegaflors.com/es/los_vinos.php 
Varietat: Tempranillo amb 5 mesos de barrica seminova 
Producció: 5.000 ampolles   
Tast: En nas fruita roja i en boca tanicitat redona.


5.  Vicente Flors - CLOTÀS
Celler: Vicente Flors Bodega - Les Useres
Web: http://www.bodegaflors.com/es/los_vinos.php 
Varietat: Tempranillo amb 13 mesos de barrica de roure francés 
Producció: 10.000 ampolles   
Tast: El germà gran del Flors. En nas potent a l'igual com en boca.


6.  Vinos Mayo Garcia - MAGNANIMVS PLATINO
La copa que vam catar i ens van regalar
Celler: Bodh Cegas Mayo Garcia - Vilafamés
Web: http://mayogarcia.com/
Varietat: Merlot, Syrah i Cabernet amb 12 mesos de barrica de roure francés d'un alt tostat.
Premi al millor vi de Castelló 2011. 
Tast: En nas fruita negra, cacau i regalis. En boca potent, ampli i redó.


7.  Mas de Rander - Mistela Tinta
Celler: Mas de Rander - Benicàssim
Bodega elaboradora: El Celleret - Les Useres
Web: http://www.masderander.com/
Varietats: Moscatell d'Hamburg (negre) / Moscatell d'Alejandria (blanc) / Moscatell de gra menut
Produccio de la bodega: 250.000 ampolles   
Tast: En nas intens, olor a mel i panses. En boca pura golosia.



En resum: Una bona tarde per conèixer una mica més els nostres productes.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada