dilluns, 9 de juliol del 2012

Rías Baixas 2011: una anyada molt bona

El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Rías Baixas atorga la qualificació de "Molt bona" ​​a l'anyada 2011, en el primer acte oficial del nou president del Consell Regulador, Juan Gil d'Araujo González de Careaga
Els vins de Rías Baixas s'han posicionat en els darrers anys com un referent i un dels millors blancs del món

La qualificació de la Ayada és un dels moments més importants de l'any per a la Denominació d'Origen Rías Baixas. En aquesta ocasió, la presentació de la Anyada 2011 tenia un interès afegit ja que es tractava del primer acte oficial del nou president del Consell Regulador, Juan Gil d'Araujo González de Careaga. Ell va ser l'encarregat de revelar que el Ple del Consell Regulador va atorgar la qualificació de "Molt bona" ​​a la Anyada 2011. Un anunci que Joan Gil de Araujo va realitzar durant la celebració d'un dinar de treball ahir amb gairebé mig centenar de professionals dels mitjans de comunicació de Madrid.

Els vins de Rías Baixas s'han posicionat en els darrers anys com un referent i un dels millors blancs del món. El seu pilar fonamental és la varietat autòctona albariño, que confereix una tipicitat característica a aquests vins i els fa molt valorats tant pels professionals del sector com pel consumidor final. Al costat de la varietat, destaca també el treball desenvolupat pel sector durant aquest temps, tant el de cellers-amb importants inversions en recursos humans i de millora de les instal · lacions-, com el de viticultors, que amb un treball constant arriben a la millora de la qualitat a través d'un acurat cura de la matèria primera. Tots dos elements han fet possible que actualment els vins de Rías Baixas siguin els vins blancs espanyols més venuts als Estats Units. L'esperit de dinamisme d'aquest sector ha permès, a més, que els seus cellers compten amb un ampli portafoli de vins més complexos com són els Rías Baixas Bóta, Seleccions de Anyades ... Vins que mostren les seves possibilitats de guarda.

 


La qualificació de la collita, que inclou el conjunt dels vins elaborats a la Denominació d'Origen Rías Baixas, és fruit d'un rigorós procés de valoració a través d'anàlisis sensorials i fisicoquímics de mostres representatives dels 10.650.480 litres qualificats fins al 22 de juny. La qualitat de la Anyada 2011 ve avalada per les valoracions del Panell de Tastadors del Consell Regulador, a través de tasts cegues de cada dipòsit, un a un, previ al seu embotellat, així com de les anàlisis fisicoquímics de cadascuna de les mostres que es comercialitzen. En la decisió del ple també es valora l'informe tècnic elaborat per òrgan de control i certificació de la Denominació d'Origen. El resultat és un reconeixement a l'esforç constant del sector de Rias Baixas per millorar la qualitat d'aquests vins. Segons els tastadors de l'Òrgan de control i certificació: "són vins aromàticament, nets i correctes, varietals de mitjana intensitat".
Segons va explicar el president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Rías Baixas, Joan Gil de Araujo, "els Rías Baixas Albariños de la Anyada 2011 mantenen la seva tipicitat amb notes fruiters, florals, herbàcies i cítriques més madures". 


Verema històrica
La verema 2011 va transcórrer oficialment entre el 9 de setembre i el 11 d'octubre. Després d'una mica més d'un mes de recollida, la collita va finalitzar amb un volum total de 41.787.783 quilos de raïm, el que representa un 31,8% més que la campanya anterior. Segons l'Òrgan de Control del Consell Regulador, la collita va ser històrica en quant a quantitat de raïm i òptima en qualitat, destacant el bon nivell de l'estat higiènic sanitari del raïm a la seva entrada en celler. A més, aquest òrgan va explicar que el cicle vegetatiu va estar marcat per les altes temperatures primaverals i baixes precipitacions, el que va provocar un índex de fertilitat altíssim, així com per un estiu càlid i sec, que va suposar que la verema s'avancés una mica pel que fa a altres campanyes.

Per al secretari general del Consell Regulador, Ramón Huidobro, "l'homogeneïtat en la qualitat dels vins de Rías Baixas és una de les característica a tenir en compte pels professionals". La campanya 2011 va ser la segona en que es van posar en funcionament els procediments del manual de qualitat en aplicació de la norma UE 45011, d'obligat compliment per a les entitats certificadores, com és el cas del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Rías Baixas. De fet, l'Òrgan de control i certificació ja ha realitzat Auditories completes a les 177 cellers que integren aquesta denominació d'origen, així com a un 5% dels 6.618 viticultors, tal com marca els procediments de qualitat aprovats.


Política de qualitat 

La rigorositat de l'Òrgan de Control de la Denominació d'Origen Rías Baixas permet conèixer les característiques de cada un dels vins elaborats en cada collita. Tot això gràcies a la verificació de mostres, dipòsit a dipòsit. Cadascuna d'elles ha de passar per uns estrictes anàlisis organolèptiques i fisicoquímiques a càrrec d'un panell de tast i un laboratori, respectivament acreditats. Amb posterioritat, el global d'aquestes dades és incorporat als informes redactats pel departament tècnic d'aquest Consell Regulador que serveixen de base per a la presa de decisions per part dels òrgans de gestió.
Per la seva banda, el panell de tast d'aquest Consell Regulador està integrat per 48 experts, dels quals són necessaris un mínim de 5 tastadors per realitzar els anàlisis organolèptiques, consistents en tasts cegues que garanteixen la confidencialitat i anonimat de les mostres.
 


Notícia extrecta del www.vinogallego.com del divendres 6 de Juliol de 2012:
http://www.vinogallego.com/201207068372/el-consejo-regulador-de-la-denominacion-de-origen-rias-baixas-otorga-la-calificacion-de-muy-buena-a-la-anada-2011.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada