Albariño |
Autòctona de Galícia prefereix les zones humides i poc caloroses. Produïda principalment a la zona de Pontevedra, és utilitzada en les DO Rias Baixas (varietat principal), Ribeira Sacra i Ribeiro. També la podem trobar en el nord de Portugal.
ORIGEN I EXTENSIÓ:
Hi ha una teoria que indica que els monjos de Cluny van portar el raïm al monestir de Armenteira (a la comarca pontevedresa de 'O Salnés') al segle XII, que des d'allí el seu cultiu es va estendre a la resta de Galícia i nord de Portugal.
Encara que altres teories mantenen que va passar a través de Portugal, on va arribar, procedent de Grècia, en vaixells anglesos.
El riu Umia està considerat com el pare del Albariño doncs en les seves riberes es conrea la vinya i es produeix aquest vi des de l'Edat Mitjana. Actualment aquesta teoria, així com moltes altres, es considera una mera llegenda, i que l'albariño és una varietat autòctona pròpia de Galícia.
Cambados, la capital històrica d'aquest vi a Espanya, celebra cada any, el primer diumenge d'agost, la Festa del albariño, la segona festa vinicola més antiga del país i està dins del conjunt de les Festes d'Interès Turístic Nacional.
LA VINYA:
Aquesta varietat troba el seu hàbitat natural al clima atlàntic, pràcticament en l'únic en què pot cultivar-se. Necessita temperatures suaus propiciades per la proximitat del mar, pluges abundants, ambient assolellat i terrenys sorrencs i poc profunds.
El raïm albariño és una varietat de vinya destinada a la producció de vi recomanada a Galícia i autoritzada en Cantàbria, Castella i Lleó i Catalunya.
Caracteritza al raïm la seva aroma, molt semblant al del Viognier, recordant al d'un albercoc. El vi albariño és un vi blanc, ampli, sec, molt lleuger i deliciós.
El albariño és considerada una de les varietats autòctones més importants de Galícia, dins de les 220 varietats autòctones catalogades. És una varietat de raïms petits, de maduració primerenca i vigor mitjà. Té un color groc-palliza, brillant, amb irisacions daurades i verdes. Posseeixen aromes florals i afruitats, fins i distingits, que impressionen agradablement, d'intensitat mitjana i durada mitjana-llarga.
VI:
Encara que altres teories mantenen que va passar a través de Portugal, on va arribar, procedent de Grècia, en vaixells anglesos.
El riu Umia està considerat com el pare del Albariño doncs en les seves riberes es conrea la vinya i es produeix aquest vi des de l'Edat Mitjana. Actualment aquesta teoria, així com moltes altres, es considera una mera llegenda, i que l'albariño és una varietat autòctona pròpia de Galícia.
Cambados, la capital històrica d'aquest vi a Espanya, celebra cada any, el primer diumenge d'agost, la Festa del albariño, la segona festa vinicola més antiga del país i està dins del conjunt de les Festes d'Interès Turístic Nacional.
LA VINYA:
Aquesta varietat troba el seu hàbitat natural al clima atlàntic, pràcticament en l'únic en què pot cultivar-se. Necessita temperatures suaus propiciades per la proximitat del mar, pluges abundants, ambient assolellat i terrenys sorrencs i poc profunds.
Camps d'Albariño a la subzona de Salnés |
Caracteritza al raïm la seva aroma, molt semblant al del Viognier, recordant al d'un albercoc. El vi albariño és un vi blanc, ampli, sec, molt lleuger i deliciós.
El albariño és considerada una de les varietats autòctones més importants de Galícia, dins de les 220 varietats autòctones catalogades. És una varietat de raïms petits, de maduració primerenca i vigor mitjà. Té un color groc-palliza, brillant, amb irisacions daurades i verdes. Posseeixen aromes florals i afruitats, fins i distingits, que impressionen agradablement, d'intensitat mitjana i durada mitjana-llarga.
VI:
Produeix vins de gran qualitat, elegants, equilibrats, de color groc-verdós, aroma delicat, intens i complex (fruites i flors) i amb estructura en boca, glicéricos, sedosos, amplis.
En boca són frescos, florals, afruitat, saborosos i persistents. Poc alcohòlics, àcids i molt lleugers.
El seu sabor és fresc i suau, amb suficient cos i grau alcohòlic (entre 11 i 13% Vol), acidesa equilibrada (entre 7 i 9 g/l), harmoniosos i d'amplis matisos. El seu regust és plaent, elegant i complet.
És la "niña bonita" dins de les varietats gallegues. Els seus peculiars atributs permeten obtenir uns vins d'elegant factura, equilibrats, amb una complexa nas plena de matisos. Saborosos, frescs en boca, amb un gust vellutat i ampli.
Actua molt bé com varietal encara que no rebutja barreges amb altres varietats gallegues com la Loureira o la Caíño. La seva aportació a les mescles en el Ribeiro es tradueix en expressions aromàtiques intenses i potents i d'una persistència en el gust llarga i satisfactòria.
El vi albariño és un vi monovarietal elaborat amb el raïm albariño. Malgrat algunes similituds amb les varietats franceses i alemanyes, conreades en les riberes del Rin, és sens dubte un raïm autòctona. Va estar a punt de desaparèixer a causa del seu delicadesa i el seu escàs rendiment, comparada amb la fortalesa i el major volum produït per les soques híbrides, que donen un vi de poca qualitat
D'una producció artesanal, amb una escassa comercialització, es va passar a una moderna explotació. Només cal esmentar que de les 14 cellers que existien el 1987, es van arribar a 142, inscrites actualment en la Denominació d'Origen, la majoria d'elles a la subzona del Salnés. Totes compten ja amb envasos d'acer inoxidable, premses pneumàtiques, control de temperatura i amb els mètodes de filtració més avançats.
La producció màxima autoritzada per l'albariño és de 11.000 kg / ha, amb un rendiment del 65% en el vi.
En boca són frescos, florals, afruitat, saborosos i persistents. Poc alcohòlics, àcids i molt lleugers.
Vinyes d'Albariño |
És la "niña bonita" dins de les varietats gallegues. Els seus peculiars atributs permeten obtenir uns vins d'elegant factura, equilibrats, amb una complexa nas plena de matisos. Saborosos, frescs en boca, amb un gust vellutat i ampli.
Actua molt bé com varietal encara que no rebutja barreges amb altres varietats gallegues com la Loureira o la Caíño. La seva aportació a les mescles en el Ribeiro es tradueix en expressions aromàtiques intenses i potents i d'una persistència en el gust llarga i satisfactòria.
El vi albariño és un vi monovarietal elaborat amb el raïm albariño. Malgrat algunes similituds amb les varietats franceses i alemanyes, conreades en les riberes del Rin, és sens dubte un raïm autòctona. Va estar a punt de desaparèixer a causa del seu delicadesa i el seu escàs rendiment, comparada amb la fortalesa i el major volum produït per les soques híbrides, que donen un vi de poca qualitat
D'una producció artesanal, amb una escassa comercialització, es va passar a una moderna explotació. Només cal esmentar que de les 14 cellers que existien el 1987, es van arribar a 142, inscrites actualment en la Denominació d'Origen, la majoria d'elles a la subzona del Salnés. Totes compten ja amb envasos d'acer inoxidable, premses pneumàtiques, control de temperatura i amb els mètodes de filtració més avançats.
La producció màxima autoritzada per l'albariño és de 11.000 kg / ha, amb un rendiment del 65% en el vi.
SINONIMS:
Abelleiro, Alvarinho Galego, Alvarinho, Alvariño i Azal Blanc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada