dimecres, 28 de setembre del 2011

D.O. Ribera del Duero

Una de les meves DO's preferides....

Encara que els orígens vitivinícoles de la Ribera del Duero es remunten a l'època dels romans, no és fins al 1975 quan un grup d'elaboradors locals, conscients de l'enorme salt de qualitat que havien donat en els últims anys, va començar a plantejar-se seriosament la creació de una Denominació d'Origen que emparés els vins de la zona. Cellers com Vega Sicilia, Germans Pérez Pasqües o Protos van ser alguns dels principals impulsors d'una iniciativa que es va materialitzar el 1982 i va marcar un abans i un després en la història del vi espanyol.

Avui en dia, la D. O. Ribera del Duero pot presumir de ser una de les Denominacions d'Origen vinícoles més importants del món. Encara que els seus vins només s'elaboren en quatre províncies (Valladolid, Segòvia, Burgos i Sòria), no coneixen fronteres gràcies a l'enorme fama que han adquirit en les últimes dues dècades. Continuen sorgint nous cellers que segueixen la línia imposada per les més veteranes, aquelles que han fet que un vi de Ribera del Duero sigui fàcilment recognoscible gràcies a la seva especial personalitat.



Clima a Ribera del Duero:

Clima continental amb lleugeres influències atlàntiques, hiverns molt freds i estius càlids amb forts contrastos tèrmics entre el dia i la nit, la qual cosa afavoreix una lenta maduració del raïm i uns índexs d'acidesa. Les gelades primaverals i la pedra són amenaces per a la vinya en aquesta zona.

Sòl a Ribera del Duero:

En general sòls solts, poc fèrtils i amb força calcària. Estan constituïts per capes sorrenques de característiques llimoses i argiloses.


Més dades d'interés.....

Raïm
 

Els vins de la D.O. Ribera del Duero són fonamentalment negres, encara que també existeixen rosats. 
La varietat de raïm més característica és l'anomenada genèricament Tinta del país, coneguda en el món del vi com Tempranillo, que constitueix més del 90% de la producció. 
Segons les normatives del Consell Regulador, perquè un vi pugui acollir-se a la denominació d'origen ha d'incloure almenys un 75% de Tempranillo en la seva elaboració. 
En total, no menys del 95% del raïm ha de ser Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot i Malbec. Els raïms Garnatxa i Albillo estan permeses, però en petites quantitats.

Història

Els fenicis, a través dels seus comerciants, van introduir a la península Ibèrica les tècniques més avançades de cultiu i producció i fins i tot les soques més adequades uns 1000 anys abans de la nostra era.

Diversos segles després, els romans van descobrir la qualitat dels vins de Hispania. Els vins de la ribera del Duero, eren utilitzats per proveir els exèrcits i encara avui en dia es poden trobar a la zona mosaics romans amb motius ornamentals relacionats amb el déu Bacus, com el de Baños de Valdearados (a 15 km d'Aranda de Duero). 

A la necròpolis del jaciment vacceo de Pintia (Padilla de Duero, Peñafiel) s'han localitzat aixovars relacionats amb el ritual del vi introduït pels romans.
Les ordres monàstiques es van estendre per tot el territori a partir del segle X, propagant la cultura del vi. Al segle XII, els monjos procedents de Cluny elaboraven els seus propis vins en Valbuena de Duero.

En 1295, es va començar a regular la verema i des del segle XV es va començar també a controlar la producció i la qualitat del vi.

A Aranda de Duero, són conegudes les seves bodegues subterrànies, que constitueixen una xarxa de 7 km. de túnels, o galeries, excavats entre els segles XII i XVIII, que es troben en el casc històric. I durant l'última dècada ha desenvolupat al voltant del turisme enològic diverses activitats, com el Centre d'interpretació de l'arquitectura del vi (CIAVIN)




La Denominació d'Origen

A partir de 1975 es va començar a parlar del potencial dels vins de la Ribera. Aquesta DO no hagués estat possible sense el convenciment d'uns quants pioners, que en la seva època van ser mirats com bojos. La ribera del duero no hagués estat possible sense la tasca del Sr Jesús Anadón (antic gerent de Vega Sicília) i D. Pablo Peñalba López (antic gerent i propietari de Torremilanos) entre d'altres.

El següent pas va ser el reconeixement provisional (1979) de la Denominació d'Origen Ribera del Duero, que es constituiria definitivament el 1982. El nom original de "Ribera del Duero" és propietat de Cellers Protos i era el nom d'aquesta celler des de la seva fundació el 1927, però quan es forma el Consell Regulador, Cellers Ribera del Duero canvia el seu nom a Cellers Protos, la seva marca principal, i cedeix el dret d'utilitzar al Consell Regulador.

El Consell Regulador en un principi es va establir a Aranda de Duero, encara que actualment es troba a Roa. A partir d'aquest moment, s'ha treballat per assolir i mantenir una qualitat que ha estat reconeguda tant pels especialistes nacionals i internacionals com pels propis consumidors.

Primera Etiqueta de Ribera del Duero. Protos Collita 1927. Medalla d'Or a la Gran Exposició universal de Barcelona de 1929.
 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada