dimarts, 26 de febrer del 2013

Cata de Tomás Postigo a La Bodegueta de Vinaròs



Tomás Postigo amb el seu 2010
Aquest matí hem estat a una cata-presentació dels vins que fa TOMAS POSTIGO.
Ha estat a la BODEGUETA DE SANT VICENT DE VINARÒS.
Ha segut una cata-presentació pels restaurandor del nostre territori, i qui millor que presentar el vi que el seu creador.

Pels qui no sabeu qui és Tomas Postigo vos faig cinc cèntims.

Tomás Postigo és un dels enòlegs més coneguts i amb més recorregut de la DO. Ribera del Duero.
Tant sols dir que va ser l'enòleg de PROTOS entre 1984 i 1988, i que després va ser soci i promotor de PAGO DE CARRAOVEJAS, que durant 20 anys va ser el gerent i director tècnic.

La seva formació comença amb la llicenciatura en Químiques, després va passar per l'"Escuela de la Vid y el Vino" de Madrid, per després finalitzar amb la llicenciarura d'Enologia de la Universitat de Valladolid.
Va ser l'impulsor del Protos Criança 1895, el primer criança d1aquest celler i un dels primers de la Ribera del Duero.
Després comença el ja exitòs treball com a enòleg, gerent i director tècnic a Pago de Carraovejas.
Ara fa uns poc anys decideix començar una nova aventura, elaborar un vi de creació pròpia. No hi ha cap dubte que el món és pels valents!!

Un celler fet al seu criteri...i quin criteri!!
Una de les característiques és que no disposa de vinyes. Fa tant de temps que coneix als vinicultors, que ja sap quines són les partides que ha de comprar. Diu que així és millor.
Coneix tota la Ribera del Duero, durant tota la seva vida professional ha tingut temps de conèixer tots els pobles, pagos i vinyes que el formen, a més de la relació que té amb els vinicultors.
De fet, tant en l'actuallitat com quan estava a Carraovejas paga el raïm a un preu 2 o 3 vegades el preu de mercat. D'aquesta forma pot exigir un raïm de primera qualitat, base indispensable per elaborar un bon vi.


Actualment Tomás Postigo elabora un blanc verdejo de la DO Rueda i un negre de la DO Ribera del Duero.
El verdejo té un preu de mercat d'uns 40 cèntims el kilo. Ell paga a 1,20€. Clar!! també demana que la típica productivitat d'uns 10.000Kg/Ha passin a uns 5.000Kg/Ha.
El preu de la tinta fina, merlots, cabernets esta a uns 80 cèntims, Tomás Postigo el paga a 2,60€. Ell tria quina secció de parcela agafa de cada vinicultor.
Diu que en la varietat està el seu èxit. Juga en parceles de diferents altituts per crear el seu coupatge.
La verema es fa en caixes de 12 kilos. Quan entra a celler es refreda i el raïm és seleccionat de forma manual. Ens comenta que el raïm quasi entra sencer a macerar, es quasi una carbònica.
Utilitza per fer la criança roure francés que ell ha seleccionat. De fet, junt a Peter Sissek van ser els primers en trencar la tradicional criança de roure americà.

El seu celler Tomas Postigo té uns dos anys de vida. Ha ficat molta il·lusió, a part d'una forta inversió d'uns dos milions d'euros.

Ens va presentar 3 vins: Un verdejo 2010 de Rueda i el negre de la Ribera del Duero: un 2009 i un 2010.

TOMÁS POSTIGO VERDEJO 2010:
Un Verdejo 2010 amb una maceració en fred.
Verdejo 100%
És un dels primers en fer una criança: 8 meses en barrica de roure francès sempre nova.
Ell pensa que el blanc pot evolucionar molt bé, i per això aposta per fer-ho d'esta forma. Aquí ve la importància de tenir una bona matèria prima, sols així es pot fer.
Producció: 12.700 ampolles
Verema amb maduració tardana.
Color dorat molt net. Glicèric
Olor: Aroma fresc, elegant
ha tingut una llarga maceració, per tant, més extracció d'aromes
Barrica francesa torrada mitja-alta
Busca la fruita i la fusta, que conviuen en boca: equilibrat, llarg
Un vi que evoluciona en copa
Llarg retrogust degut a la barrica
TP aposta per envelliment vins blancs


Dorat, molt glicèric
Tomás Postigo Verdejo 2009

Catant el verdejo






TOMÁS POSTIGO CRIANÇA 2009:
TP pressumeix que el 2009 va ser la seva collita nº 25
Veremat en caixes de 12 kg i elaboració en celler propi (el blanc no es fa en celler propi).
Finques procedents entre 750 i 950 m d'altitut.
Taula de selecció manual i ferrmentació molt lenta de quasi un mes.
Comença en temperatures molt baixes i fins a 25ºC
Moviment del raïm per gravetat, amb depòssits de 15m3.
12 mesos de criança, obtenint fins a 32 tipus diferents de vi que després TP fara el seu propi coupatge.
Producció 104.710 ampolles de 750 mL i 3.300 magnums.
Fruta molt madura i molt ben ensamblat amb la fusta de barriques de Bourdeos, en Cognac.
Torrats mitjans i alts que donen pa, regalíssia, cafè, avellanes.
En boca glicèric i un final de boca molt llarg.
TP busca vins càlids amb estructura, que no molesti el taní, un taní suau i amb cos.
Varietats:
- Tinta Fina: 85%
- Cabernet Sauvignon: 10 %
- Merlot: 5%


Tomas Postigo 2009
Fitxa de la cata

Escoltant a Tomás Postigo







Tomás Postigo 2010
TOMÁS POSTIGO CRIANÇA 2010:
Des del punt de vista productiu similar al 2009, tant sols 5% menys de Cabernet.
En canvi és un vi amb més fruita, més complet.
L'explicació es ben senzilla: la collita 2010 va ser millor que la 2009. És una de les coses que té el vi, depenent de les anyades, canvia.
Varietats:
- Tinta Fina: 90%
- Cabernet Sauvignon: 5%
- Merlot: 5%
Després de tota aquesta sessió, LA BODEGUETA ens va obsequiar en unes anxoves delicioses



GALERIA FOTOGRÀFICA









































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada