La Denominació d'Origen Alacant és una de les tres àrees de producció de vins amb denominació d'origen del País Valencià.
La denominació d'origen va ser constituïda el 1987. L'àrea de producció s'estén per 50 municipis de la província d'Alacant més 3 de Múrcia, dividits en dues subzones ben delimitades:
1. Conca del Vinalopó amb les comarques Alacantí, Alcoià, Comtat, Alt Vinalopó i Vinalopó Mitjà:
L'Alguenya, Alacant, Banyeres de Mariola, Beneixama, Biar, el Camp de Mirra, la Canyada, Castalla, Elda, Fondó de les Neus, Fondó dels Frares, Ibi, la Romana, Monòver, Onil, Petrer, el Pinós, Saix, Salines, Tibi i Villena.
A més diversos nuclis d'Oriola (Baix Segura) i Favanella, Jumella i Iecla del Carxe.
2. Marina Alta:
Alcalalí, Beniarbeig, Benidoleig, Benigembla, Benimeli, Benissa, Calp, Castell de Castells, Dénia, Gata de Gorgos, Llíber, Murla, Ondara, Orba, Parcent, Pedreguer, el Poble Nou de Benitatxell, els Poblets, Sagra, Sanet i els Negrals, Senija, Teulada, Tormos, la Vall de Laguar, el Verger, Xàbia i Xaló.
GEOGRAFIA
L'altitud mitjana de les vinyes és de 600 metres. Els sòls són principalment calcaris, sans i amb nul · la presència de matèria orgànica. El clima és mediterrani tendint a continental cap a l'interior amb una pluviometria entre els 300 mm (Subzona Alacant) i els 500 mm (Subzona La Marina).
El clima és mediterrani, humit a la Marina Alta i més suavitzat i més sec a la subzona de l'interior. El sòl és calcari amb baix contingut d'argila. La temperatura mitjana és entre 13°C i 18°C. La precipitació anual és entre 300 i 500 mm. La insolació mitjana anual és de 2.500 hores.
Té una extensió de 14.256 ha i compta amb 50 cellers inscrits.
ELS VINS
Són varietats blanques tradicionals la merseguera i el moscatell i, a més, són recomanades el forcallat i el macabeu.
Les varietats negres tradicionals són la garnatxa negra, la garnatxa tintera (també anomenada alacant) i el monestrell, a més del tempranillo com a varietat recomanada i el boval com a varietat autoritzada.
Un vi exclusiu de la DO Alacant és el fondellol, un vi ranci força dolç elaborat amb monestrell sobremadurat i envellit en fusta més de vuit anys. En la subzona de la Marina destaca el moscatell elaborat exclusivament amb la varietat de moscatell d'Alexandria.
Els vins dolços a Alacant són una producció minoritària. No obstant això la seva tradició cultural, la seva àmplia gamma i els seus personals característiques els han fet més famosos que fins i tot els seus vins negres tranquils (aquests sí majoritaris). Hi contribueix sens dubte el pes d'una tradició. Una tradició enològica que ha estat durant anys formant part d'una cultura gastronòmica d'essència mediterrània. Juntament amb l'ametlla, la mel, les fruites fresques i les seques, els moscatells han format un mostrari perfecte d'agricultura variada, minifundista, de tradició àrab, gairebé inalterable durant segles. I de perfecte enteniment home-camp.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada