dimarts, 13 de desembre del 2016

D.O.Tierra de León


La Denominació d'Origen Tierra de León, està situada al sud de la província de Lleó i en una part de la província de Valladolid, limitant amb les províncies de Zamora i Palència. Tots els vins emparats en la D.O. Tierra de León estan ubicats en terres de termes municipals que s'han considerat aptes per a la producció de raïm mitjançant un exhaustiu estudi.


BREU HISTÒRIA DE LA DO
Ja des de l'època romana, la zona sud de Lleó es va convertir en zona de trànsit de tots els viatgers que freqüentaven les dues grans rutes que travessen la zona de producció de Terra de Lleó:

- La Ruta de la Plata
- El camí de Santiago

Aquesta zona es va convertir posteriorment en el proveïdor de vi de pràcticament tota la zona nord de la Península Ibèrica.
Al segle X les dues fonts econòmiques sobre les quals es recolzaven els territoris de la zona de producció eren els molins per a la transformació cerealista i les vinyes. 

Van ser molts els monestirs que van fer possible el ressorgir de la viticultura de la zona mitjançant l'adquisició de terrenys dedicats al cultiu de vinyes. En l'Edat Mitjana la vinya adquireix la categoria de cultiu tradicional a la comarca. Del segle XVI al XIX les vinyes de la regió no deixen de progressar fins a 1887, any en què la fil·loxera fa la seva aparició a la vinya lleonès. Aquest es veurà afectat fins als anys 1920.
La singularitat d'aquests paratges, que els identifica i que els serveix de projecció al futur és la vinicultura. El més característic d'aquesta zona són els cellers-coves rupestres, espais excavats en petites llomes o promontoris de terra argilosa aprofitant el desnivell i formant galeries. A l'interior es crea al micro-clima ideal que permet l'elaboració del famós vi d'agulla. El 1985 un grup de cooperatives i cellers pertanyents a la zona Valdevimbre - Els Oteros - Cea, van iniciar els primers passos per formar el que seria una Associació Professional de viticultors, elaboradors i embotelladors, l'objectiu fonamental era aconseguir la Denominació d'Origen per als seus vins .

A l'abril de 1997 es van dipositar els estatuts de l'Associació en la Direcció de Treball de la Junta de Castella i Lleó i es va concedir el dret a l'ús de la menció "Vi de la Terra" als viticultors, elaboradors i embotelladors que pertanyessin a la Associació Vi de la Terra "Valdevimbre - Els Oteros", mitjançant l'Ordre de 9 d'abril de 1999 de la Conselleria d'Agricultura i Ramaderia, publicada al Butlletí Oficial de Castella i Lleó Nº 82, el dilluns 3 de maig del 1999.

El 27 de juliol de 2007 va sortir publicat al B.O.C.y L. Nº 146 l'Ordre AYG / 1263/2007, de 11 de juliol, per la qual es reconeix el v.c.p.r.d. Denominació d'Origen "Terra de Lleó" i s'aprova el seu Reglament. Aquesta concessió s'enquadra en la Llei de la Vinya i del Vi de Castella i Lleó que estableix que les associacions amb dret a usar la categoria vins de qualitat amb indicació geogràfica, tindran garantit l'accés al nivell de protecció Vi amb Denominació d'Origen una vegada transcorreguts cinc anys des que se'ls va reconèixer el dret a la utilització de la menció "Vins de la Terra".VARIETAT DE RAÏM

L'elaboració dels vins protegits es realitza exclusivament amb raïms de les següents varietats permeses per la D.O.Tierra de Lleó.

Varietats de raïm blanc.
Verdejo.
Albarín blanc.
godello
Malvasia.
Palomino (en el cas d'aquesta varietat no s'admetrà la inscripció de noves plantacions)

Varietats de raïm negre.
Prieto picudo.
Mencía.
Ull de llebre.
Garnatxa.

Tant per a les varietats negres com per a les variedes de raïm blanc, la densitat de plantació oscil·la entre les 1.100 i 4.000 ceps per hectàrea, tant per a la formació en got com per a la formació en espatllera.

Els rendiments màxims admesos per hectàrea en vinyes en plena producció, entenent com a tal als de més de 4 anys, seran les següents:
Varietats blanques: 7.000 kg./ha. en vinyes amb formació en vas i 10.000 kg./ha. en vinyes amb formació en espatllera.
Varietats negres: 6.000 kg./ha. en vinyes amb formació en vas 8.000 kg./ha. en vinyes amb formació en espatllera.


CLIMA I SOLS
La zona de la DOTierra de LeóN abarca una àmplia varietat de municipis i alhora de climes diferents i que tenen la influència de de dues riberes, les Riberes de Esla i Cea, de clima mediterrani de variant freda, que amb el clima atlàntic i el clima del nord fa que se suavitzin les temperatura i es creuen abundants precipitacions, però a causa de la gran varietat de poblacions amb diferents altituds i serralades com la cantàbrica, provoquen un clima continental.

Els hiverns són molt durs amb temperatures que poden arribar als -15ºC i aconseguir que la collita fregui el límit, les primaveres són irregulars amb alguna que una altra gelada i les estius amb temperatures en moltes ocasions altes, però amb nits més o menys fresques, per a la tardor les temperatures s'estabilitzen i donen alguna pluja per a la bona maduració del raïm. Aquesta zona de la D.O.Tierra de León, és una terra amb canvis molt bruscos de temperatura entre el dia i la nit, sent un factor clau en l'acumulació de polifenols en el raïm i un així poder adquirir bons nivells aromàtics.

A la D.O.Tierra de León els sòls i terres que formen aquesta gran DO estan situats per sota dels 900m d'altitud, solen ser terrasses al·luvials formades per sòls bruns sobre formacions pedregoses i sòls calcaris sobre materials tous, amb unes condicions de drenatges interns i molt bona capacitat de retenció d'aigües, amb bons continguts en sals minerals i pobres en matèria orgànica.


Font: Wikipedia / Vinos de españa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada