dimarts, 29 de gener del 2013

1er Concurs International Grenaches du Monde


L'Associació Vinícola Catalana present en el Primer Concurs de Garnatxes del Món

13 vins catalans han aconseguit medalla en la Primera edició del Concurs Internacional de Garnatxes del Món celebrat el 24 de gener


La jornada va començar a les 10h del matí amb el tast de 365 vins elaborats tots amb base de la varietat de raïm garnatxa procedents de 7 països diferents:  

Àfrica del Sud, Austràlia, Brasil, Espanya, França, Itàlia i la República de Macedònia.  

80 jutges, la majoria sommeliers i crítics de vins de renom internacional, van ser els jutges del concurs que en la seva primera edició es celebrava a Perpinyà, al Sud de França. Es van provar vins secs, vins dolços naturals i vins escumosos.

Els vins catalans premiats van ser 13, entre els quals destaquen el vi Els Amelers 2011 de celler la Fou del grup Roqueta Origen premiat amb l'únic Gran Gold Medal entre tots els vins presentats d'Espanya. També destaca el vi la Creueta d'Scala Dei 2010 premiat amb un Gold Medal. De la resta de vins premiats amb medalla de plata, 9 es van quedar a Catalunya.

L'Associació Vinícola Catalana va col·laborar en l'enviament de mostres dels cellers associades, així com va ser convidada a formar part del jurat i de la Taula Rodona que es va celebrar durant la tarda al Palau de Congressos de Perpinyà just després del tast de vins, mostrant molt satisfeta dels bons resultats obtinguts. La jornada va ser clausurada amb un sopar on es van poder degustar tots els vins presents en el Concurs.

Aquest concurs, així com el Concurs Mundial de Brussel · les, està previst que sigui itinerant.





El sensacional Lafou. Els Amelers 2011, del projecte a la Terra Alta de Roqueta Origen Comercial que dirigeix Ramon Roqueta, s’ha endut l’única gran medalla d’or, pel que fa als vins catalans i també pel que fa als espanyols, de la primera edició del Concurs International Grenaches du Monde. 
Aquesta garnatxa blanca és un vi rodó, fruitós (préssec i albercoc), floral, amb greix i volum, amb profunditat. És un vi gastronòmic, un vi d’alçada. Segons el celler, 'els amelers' és el terme emprat a la Terra Alta per designar els ametllers, un conreu tradicional i típic a la zona. A la seva finca, els ametllers hi tenen presència en dos camps, un dels quals és a tocar d’una de les seves vinyes de garnatxa blanca. LaFou Els Amelers és, segons el grup Roqueta Origen, “un vi que combina la gran estructura varietal amb una acidesa que tensa el conjunt, remarcant-ne el caràcter viu i ampliant la percepció cítrica i floral, on es desplega la potència de la garnatxa blanca. Generositat i austeritat mantenen un equilibri elegant, potent”.
 
De Perpinyà s’han endut medalla d’or els priorat
- La Basseta 2010 de Bodegas Mas Alta,  SA, 
- Creueta de Scala Dei 2010 de Cellers Scala Dei SA
- el Terra Alta Señora Carmen 2010 de Vins del Tros
 
Les medalles de plata, també pel que fa als vins catalans, han estat per al:
- Montsant Castell de Falset Garnatxa blanca 2010 d’Agricola Falset-Marça
- Terra Alta Diorama Garnatxa blanca 2011 de Bodegas Pinord SA
- Montsant Cabrida Garnatxa Vinyes Velles 2009 del Celler de Capçanes ISC SCCL
- Priorat Coma Vella 2008 de Viticultors Mas d'en Gil
- DO Catalunya Don Elias 2011 de Direct Wines LTD (La Vinicola de Gandesa SL)
- Penedès Finca Viladellops 2009 de Viladellops Vinícola SL
- Montsant Furvus 2009 de Vinyes Domènech, SCP
- Priorat Tosalet Vinyes Velles 2011 Vinnico Export SL
- Montsant Etim Verema Tardana 2011 d’Agricola Falset-Marçà.  

Segons l’organització, aquest concurs internacional té com a objectiu “reunir les diferents categories de vins produïts a partir de les garnatxes d’arreu del món i distingir-ne les millors produccions. Es tracta d'una primera trobada per a donar a conèixer i a promocionar aquests vins per a que els seus autors obtinguin major reconeixement internacional”. El concurs ha estat obert a totes les categories de vins: escumosos, tranquils, fortificats, vins dolços naturals, vins de licor...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada