dilluns, 12 de setembre del 2011

Tempranillo



Tempranillo, Tinta del país, Ull de Llebre o Cencibel, és una varietat de raïm negre conreada extensament per produir vins negres amb cos a les Espanyes. Es considera originària del nord d'Espanya, en concret de la Rioja, sent el principal raïm usat a La Rioja, que suposa el 61% de la DO Qualificada Rioja.
El seu nom és el diminutiu de "temprano", la qual cosa fa referència al fet que madura diverses setmanes abans que la major part de les varietats dels raïms negres.


Brota abans que el Cabernet Sauvignon i després de la Garnatxa.
Maduració primerenca (com el Merlot) y 7 dies abans que Cabernet Sauvignon.
Els vins fets de Tempranillo donen per al joves notes d'aromes a gerd (frambuesa), caramel i especies. També aporten garn potencial de maduració amb les criances de fusta.

Sinònims:
Segons la zona on estem, té diferents noms:

- Ull de llebre: a Catalunya
- Cencibel: a Murcia, Extremadura, Madrid, Aragó, Castella La Mancha
- Tinto Fino: a Navarra, País Vasc, La Rioja, Comunitat Valenciana, Extremadura, Madrid
- Tinta del País: Castella i Lleo
- Tinta Fina: Castella i Lleo

Dades més tècniques........

Principals característiques:


És un raïm negre amb una pell grosa.
Creix millor en altituds relativament altes, però pot també tolerar climes molt més templats
Per obtenir elegància i acidesa de la ull de llebre, necessites un clima fresc. Però per aconseguir alts nivells de sucre i les gruixudes pells que donen color intens necessites calor
A Espanya aquests dos oposats es donen de la millor manera en el clima contienental però amb altitud de Ribera del Duero.

A la Ribera del Duero la temperatura mitjana al juliol està al voltant dels 21ºCtot i que les temperatures al migdia a la vall inferior poden arribar als 40 ° C. A la nit la regió experimenta una dramàtica variació de temperatura diürna amb temperatures que baixen fins a 16°C respecte a la màxima del dia. 
El tempranillo és una de les poques que poden adaptar-se i prosperar en climes mediterranis continentals com aquest.
La baixa acidesa associada amb el creixement a baixa altitud es posa remei majorment barrejant-la amb raïms més àcides, com la graciano a La Rioja.

Molt sensible a plagues i malalties, i poc resistent a la sequera ia temperatures altes . Els raïms tenen forma cilíndrica i són compactes. 
Les baies són esfèriques, de color negre porpra amb una polpa incolora. La baia és de color molt fosc i forma una esfera com un peça, i d'aquí el seu nom en català: Ull de Llebre


Els seus vins:

Tempranillo s'usa en mescles, sent normalment el 90% de la barreja. Menys freqüentment s'embotella com a vi monovarietal. 
Sent de baixa acidesa i sota també el contingut de sucre, el més normal és barrejar-la amb garnatxa, samsó, graciano, merlot i cabernet sauvignon. Al barrejar el raïm amb samsó s'aconsegueix un vi més brillant i ácid.
A Austràlia, el Tempranillo es barreja amb garnatxa i syrah. 
A Portugal, on la hi coneix com a tinta Roriz, és un raïm principal en la producció d'alguns oportos.
Els vins d'ull de llebre poden consumir joves, però els més cars es envelleixen durant diversos anys en bóta de roure. Els vins tenen color vermell robí, amb aromes de baies, prunera, tabac, vainilla, cuir i herba.
El raïm tempranillo produeix un most equilibrat en sucre, color i acidesa, encara que aquesta última a vegades és escassa. Posseeix un paladar franc, interessant en vi jove i vellutat quan envelleix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada