dimarts, 13 de setembre del 2011

Garnatxa Tintorera


Els raïms són de mida mitjana i curts, amb baies mitjanes de forma esfèrica i color blau negrós. Com a característica particular, la seva polpa té un color cardenalici fosc. 
És una varietat amb un alt contingut en compostos fenòlics, ja que no només la pell està molt acolorit, sinó també la seva polpa. Els vins d'aquesta varietat són robusts, amb tanins densos i un final vegetal i amarg, equilibrada entre acidesa i alcohol. La fermentació malolàctica poleix els matisos vegetals i admet criances en roure moderades. 
Els vins de Garnatxa Tintorera són densos, envoltants i aromàtics (resines, fruits negres) i una mica "braus". S'utilitza per donar color a vins elaborats amb altres varietats menys colorants.
 

Origen

Es considera que és originària de França, des d'on va arribar a Espanya. Encara que el seu cultiu està estès per tot el món, cada vegada és menys plantada. A Espanya la trobem al nord i centre d'Espanya, a Alacant, a Galícia, Castella i Lleó, Astúries i Castella-la Manxa, entre altres.


Sinònims: Alacant, Negral, Moratón, Negre Basto, Henri Bouschet (a França)


Dades més tècniques.....

El nom d'aquesta varietat provoca confusions. A França, l'alicante és la garnatxa negra en lloc de la garnatxa tinter. 
Aquesta s'anomena en francès Mourvedre ja que antigament era important la Seva producció al Camp de Morvedre per a l'elaboració del fondellol. També és va anomenar com a mataró, nom Amb el que és va introduir a Amèrica i avui s'utilitza a els etiquetatges del vi de garnatxa tinter d'Austràlia. 
Louis i Henri Bouschet van mesclar, al segle XIX, la garnatxa negra (alicante) amb la petit bouschet, creant una subvarietat de la garnatxa tinter anomenada alacant bouschet, nom utilitzat avui en anglès. 
Per 'altra banda, la garnatxa tinter s'ha confós molt sovint amb el Monastrell que també és una varietat tintorera.


La garnatxa tintera rep el nom per la gran quantitat de color que aporta al vi degut a que, a més de la pell, la polpa també és negra. El vi té molt de cos i un color cirera fosc intens. Normalment s'utilitza junt amb altres varietats pel seu poder colorant.
És una de les varietats principals a les DO Alacant, AOC Costers del Rosselló, AOC Cotlliure, DO València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada