dijous, 22 de setembre del 2011

Monastrell


El raïm Monastrell (també Morastell, Morrastell o Vermeta) és una varietat de raïm negre que es troba per tot el món. És conegut internacionalment pel nom francès: Mourvedre

Aquest raïm té la seva particular èxit en el seu cultiu a Alacant i Múrcia, on s'usa com monovarietal, o barrejada amb Cabernet Sauvignon o Merlot.
El vi elaborat amb raïm de monastrell és aromàtic, de gust que recorda les panses i de color robí intens. És apte per l'envelliment i es sol utilitzar amb cupatge d'altres varietats d'evolució lenta.

 El raïm necessita un clima càlid per madurar (mediterrani), a Espanya només es planten significativament a la zona est i sud-est del país.

La Monastrell és varietat recomanada a la
- Regió de Múrcia tant a les DO de Jumilla, Yecla i Bullas
- Comunitat valenciana DO d'Alacant
- Catalunya on també la criden Morrastrell
També està autoritzada a Andalusia, Aragó, Balears, Castella-la Manxa, Extremadura, Comunitat de Madrid, Navarra, País Basc, la Rioja.

A França només es troba en les zones més meridionals.

En els anys molt calorosos, és capaç de donar vins amb molta graduació i amb un alt nivell de taní.
Així mateix el raïm Monastrell és més que capaç de crear vins de taula amb alt grau de finor, fins i tot barrejant-la amb Syrah i Merlot.

Les seves plantacions més significatives fora d'Europa estan a Austràlia i Califòrnia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada