Zona vinícola amb Denominació d'origen (DO) de les províncies de Valladolid, Segòvia i Àvila (Espanya).
El centre neuràlgic de cellers i d'infraestructures del vi és Rueda (Valladolid).Aquesta DO abasta 57 municipis amb més de 65.000 habitants de la província de Valladolid, 17 de la província de Segòvia i 2 de la província d'Àvila. Té 7.766 ha de vinyes inscrites, tant en varietats blanques, com en varietats negres, i compta amb 52 cellers.
L'entorn
L'altitud mitjana de les vinyes és de 750 m, encara que en les vinyes de la província de Segòvia, es poden assolir els 850 m.
Els sòls són cascajo i pedregosos, pobres en matèria orgànica i amb bona ventilació i drenatge. El clima és continental amb una temperatura mitjana anual de 13 º C, i una precipitació mitjana anual és de 460 mm.
Història
Es tracta de la Denominació d'Origen vitivinícola més antiga de Castella i Lleó; concretament es va crear l'any 1980, i inicialment circumscrivia la seva producció a vins blancs.
La zona compta amb una tradició antiga, ja que hi ha notícies de cultiu de la vinya des de l'Edat Mitjana, sobretot elaborant vins negres. Al segle d'or espanyol, els vins més famosos d'aquesta zona eren vins daurats, criats durant 10 anys, i que van arribar a tenir un preu controlat.
A principis del segle XX, la superfície de vinya era d'unes 90.000 ha, però després de l'atac de la fil.loxera, i l'auge d'altres cultius més rendibles com el blat es va reduir la superfície de cultiu.
Des de l'any 1994, es va permetre l'elaboració de vins rosats i negres, amb la inclusió a la DO de productors de vi de la Terra de Medina, però després d'una sentència del Tribunal Suprem, confirmant una anterior del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, l'octubre de 2006, es va revocar, i en aquest moment només es poden elaborar vins blancs dins de la Denominació.
Les varietats blanques permeses són:
- Verdejo (la varietat de raïm més important d'aquesta DO.)
- Sauvignon Blanc
- Viura
- Palomino fi
El Consell Regulador estableix anualment les normes de verema amb vista a millorar la qualitat del raïm rebuda, promovent una ràpida lliurament del raïm, evitant el contacte del raïm amb les parts metàl.liques dels remolcs i camions així com les llargues estades als remolcs o camions.
La modernització experimentada en la D.O. Rueda i l'adequada tecnologia dels cups ha permès que gairebé el 65% del raïm blanc sigui veremat mecànicament (pràctica gairebé generalitzada en el 100% de la producció de Sauvignon Blanc).
La verema mecànica es realitza habitualment a les nits, evitant les oxidacions dels mostos, que es veuen afavorides per la llum solar i per les altes temperatures diürnes i que permet optimitzar la utilització del fred en els cellers, obtenint mostos a temperatures sensiblement inferiors a els de verema diürna.
Quan la verema és manual és obligatori el transport del raïm en remolcs d'acer inoxidable, o bé protegits mitjançant lones que impedeixin el contacte del raïm most amb el ferro o metall del remolc.
La varietat Verdejo, autòctona de la zona i raó de l'èxit de la DO Rueda, ha assolit una producció del 65-70% del raïm blanc recollit a la DO Rueda.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada