Zona vinícola amb Denominació d'origen (DO) constituïda el 1957 i amb seu a València (Espanya).
Ja al segle II a. C., el vi de Sagunt és esmentat en obres de Juvenal i Marcial. Aquest excel lent vi aconseguiria merescuda fama durant l'edat mitjana encara que es té constància del cultiu de la vinya des de l'època del Neolític en l'espai que ara ocupa la Comunitat Valenciana.
Ben comunicada i amb un port marítim que mira al mediterrani, València ha exportat els seus vins des d'antic, de fet bona part de la producció d'aquesta DO es destina al mercat exterior, això fa que els seus vins negres, blancs, rosats, rancis, dolços, escumosos de licor i escumosos aromàtics no siguin encara molt coneguts a Espanya.
L'àrea de cultiu es divideix en quatre subzones:
- Valentin situada al nord-oest, i la de major extensió. Atès que el del terreny de cultiu va pujo des de la costa cap a l'interior, podem, al seu torn, distingir tres àrees situades a diferents altituds: Xest i Marquesat a 180 metres sobre el nivell del mar, Camps de Llíria, a 280 metres de altitud i Regió muntanyenca, a 550 metres.
- Alt Túria a l'oest de Valentin ia 625 metres d'altitud sobre el nivell del mar.
- Moscatell, que parteix de límits occidentals de la ciutat, al nivell del mar, cap a l'interior aconseguint una altitud de 100 metres
- Clariano aïllada de les altres zones de cultiu i que limita al nord amb València capital i al sud amb Xàtiva i Gandia.
La pluviometria mitjana és de 400 mm. amb zones considerades com àrides o semi-àrides i les temperatures poden oscil lar de 38 º C a l'estiu a -5 º C a l'hivern.
Varietats:
Tintes
- Monastrell
- Garnatxa
- Syrah
- Pinot Noir
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Boval
Blanques
- Merseguera
- Pedro Ximénez
- Malvasia
- Moscatell
- Macabeu
- Chardonnay
- Forcayat
- Planta Fina
- Planta nova
- Sauvignon Blanc
- Sémillon
- Tortosí
- Verdil
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada