És la regió vitícola més gran del món, compresa entre les províncies d'Albacete, Ciudad Real, Conca i Toledo (no cal dir que també és la DO més gran d'Espanya).
Origen:
L'origen del vi de la Manxa data del segle XII en plena Reconquesta, encara que no falta qui afirma que es remunta a l'època romana.
Durant els segles XVI i XVII els vins d'aquesta regió proveir a la cort per la seva proximitat a Madrid i les mencions al vi manxec en el llibre més universal escrit en llengua castellana, Don Quixot de la Manxa són freqüents.
Clima:
Continental extrem, amb temperatures molt caloroses que arriben als 45 º C a l'estiu i als -15 º C a l'hivern. Pluviometria escassa.
Sòl:
El terreny és pla i l'orografia suaument ondulada. Sòls generalment de tipus marró-vermellós i calcaris.
Dades d'interés:
Número hectàrees: 184.509 hectàrees
Producció anual: 103.943.000 litres
Núm viticultors: 20.086
Núm cellers: 281
Venda mercat nacional: 33%
Venda mercat exterior: 67%
Varietas:
Tintes:
- Ull de llebre
- Garnatxa
- Moràvia
- Cabernet Sauvignon
- Syrah
- Merlot
- Petit Verdot
- Graciano
- Malbec
- Cabernet Franc
- Pinot Noir
- Airén
- Macabeu
- Sauvignon Blanc
- Verdejo
- Moscatell de gra menut
- Pedro Ximénez
- Parellada
- Torrontés
- Gewürztraminer
- Riesling
- Viognier
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada