dijous, 22 de setembre del 2011

D.O.Jumilla

La Denominació d'Origen Jumilla es crea el 1966.
Els seus nivells de producció de raïm que varien entre els cinquanta i els setanta milions de quilos per any, i uns volums d'elaboració de vins d'aproximadament quaranta milions de litres per campanya.

Zona de producció

La D.O. Jumilla abarca:

- sis municipis d'Albacete (Albatana, Font-Álamo, Hellín, Montealegre del Castillo, Ontur i Tobarra
- un murcià, Jumilla, que és seu del Consell Regulador de la Denominació d'Origen de Jumilla.

La superfície total de la D.O. és de 42.000 hectàrees de vinya, on Jumilla acapara la major extensió, amb 22.000 hectàrees. La gran majoria de ceps de raïm negre. Hi ha unes 47 cellers adscrits a aquesta Denominació.

En general, els sòls tenen un elevat nivell de calç i són pobres en matèria orgànica però posseeixen una gran capacitat de retenció de l'aigua i una permeabilitat mitjana.

Varietats de raïm





Negres:
El marc geogràfic de la zona fan a aquestes terres ideals per al cultiu del raïm més important de la D. O.
- el Monastrell
a partir de la qual s'obtenen negres de color robí intens, amb tons violetes, abundants aromes fruiters, franc al nas, càlids en boca, amb una graduació mitjana d'entre 12 i 14 graus, havent reduït la oxidació per aconseguir uns bons vins joves, criances o reserves.

Altres varietats són:

- Garnatxa
- Garnatxa tintorera 
Cencibel, utilitzada per fabricar rosats, color vermell cirera, amb aromes de fruita molt vius, plens i frescos a la boca.  
Recentment també s'han admès les varietats:
Cabernet Sauvignon
- Tempranillo

Blancs: 

Els vins blancs s'elaboren a partir de les varietats:
- Airén
Pedro Ximenez
Macabeu
obtenint uns vins color palla daurat, amb aromes vius, fruiters i fragants, equilibrats en boca, rodons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada