divendres, 7 d’octubre del 2011

Tinta de Toro

Tinta de Toro és una varietat de raïm vinífera tinta, una classe de Tempranillo, conreada principalment a la zona de Toro (Zamora) per a varietats de vi. També es coneix com el Tempranillo de Castella.

És un raïm que dota de gran color al vi, amb un buquet exquisit. Aromes fruiters.

És el raïm noble espanyola per excel.lència. De gran finura i molt aromàtica, proporciona vins de gran qualitat i perllongat envelliment, a causa del seu escàs nivell oxidatiu. 

El seu sabor és molt afruitat i posseeix un color robí característic, apreciable sobretot en els vins joves. 
El seu nom varia en funció de la zona on es desenvolupa.

Fulles de mida mitjana, pentagonals, amb cinc lòbuls i cinc pits ben definits, de color verd intens amb lluentor mat. Els raïms són cilíndrics, llargs i amb espatlles. Els grans són esfèrics, de mida mitjana i color blau negrós. La polpa és incolora i les pells fins. D'ella s'obtenen negres de marcada personalitat, estructurats, frescos i intensos. A la seva elevada graduació-que pot arribar als 14 graus-i gran cos, s'uneix una aroma franc, un color intens i una expressió àmplia i equilibrada que deixen al pas per boca. El seu tret més notable és l'astringència que li confereixen els seus tanins.



Origen i extensió

Es desconeix l'origen exactament encara que es creu que es remunta a l'època romana (210 a. C.). Després de la plaga de la fil.loxera, la tinta de toro es va conservar plantada en peu franc. 

El 1990 es va realitzar una selecció clonal per part de la Junta de Castella i Lleó. 
Gaudeix la varietat de certificat de varietat autòctona amb característiques ampelògraf i agronòmiques diferenciades. No obstant això, es considera en general que és sinònim del Tempranillo, aclimatada a la zona zamorana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada