divendres, 14 d’octubre de 2011

Syrah

Per mi el Syrah és un raïm dels que o t'agrada bastant...o no t'agrada, té una enorme personalitat i carregada d'aromes.
Però no és un vi fàcil de beure, té sabors frutals a grosella negra, pruna, notes de xocolate, eventualment perfum de violeta i bocanada de fum...amb notes de xocolate.

- S'acomoda be amb garnatxa (més dolç) o amb mourvèdre (més fosc,com es fa al sud del Ròdano).
- En Australia combina amb cabernet sauvignon (grosella negra, xocolate, vainilla i melassa).
Origen: nort del Ròdano (s'elaboren 2 millors vins del món: Hermitage i el Côte Rôite).
 

Dades d'interés...

Syrah és una varietat de vinya tinta.
Amb aquesta varietat es pot crear un vi monovarietal anomenat també syrah. 
Altres noms amb els que es pot veure escrita aquesta varietat són: 

Candive noir, Entournerein, Hermitage, Hignin noir, Petite syrah, Pla de la biaune, Schiraz, Serina, Seran, Shiraz, Sirac, Sirah i Syra. 
 
És una dada important saber que el nom de Syrah prové de les zones fredes de França i la denominació de Shiraz prové de les zones càlides d'Austràlia.

Història

L'origen d'aquest cep està envoltat de controvèrsies i dubtes. Una de les tesis és que prové de la ciutat persa de Shiraz, des d'on bé els fenicis o segles després els croats l'haurien portat a la Gàl · lia. Segons altres, ve de Siracusa, a Sicília. Té una important implantació en el centre i sud de França, el que ha donat lloc que es consideri que pot ser originària del Roine, regió on s'elaboren vins monovarietals amb aquest raïm, en particular els de Hermitage. Aquesta varietat es va portar al Nou Món del vi: Austràlia (allí cridada shiraz), Xile i Califòrnia, també es destaquen plantacions a Argentina, a la província de Mendoza ia la província de Sant Joan

La syrah és una varietat de raïm per a vinificació recomanada en les comunitats autònomes espanyoles de Catalunya, Extremadura i Comunitat Valenciana. Està autoritzada a Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Foral de Navarra i Regió de Múrcia.Característiques
És una varietat de fàcil cultiu i cicle vegetatiu llarg. Requereix molt de sol i temperatures altes. És resistent a les malalties. No obstant això, el seu rendiment és baix. És un cepaje molt plàstic, mal · leable i permet elaborar amb ella vins de qualitat, fins i tot amb rendiments alts s'aconsegueixen vins de qualitat acceptable. Els vins de bona qualitat solen tenir color violeta viu i profund, amb aromes potents i madurs a mora, tabac entre altres.

un raïm de mida mitjana, forma cilíndrica i compacte. Les baies són de mida petita, forma ovoide i color blavós. La pell és mitjanament espessa.

El vi syrah

El vi syrah és un vi amable i saborós, d'aroma profund a fruites silvestres i violetes. El color és intens, profund. En boca solen ser vins robusts, estructurats. És ideal per compartir-lo en reunions combinat amb formatges madurs i cecinas forts, també és excel · lent acompanyant per a pastes amb salses vermelles i carns generalment condimentades com a la cassola, rostides o guisades. El be també és una bona raó per destapar un vi Syrah, així com les carns de porc. Els Syrah d'Amèrica acompanyen bé el carns rostides, els syrah europeus, més foscos i de cos més intens, són ideals per a animals de caça com el cérvol, senglar i aus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada