Zona vinícola amb Denominació d'origen (DO), establerta el 1989 a l'oest de la província de Lleó, a Castella i Lleó, Espanya.
La zona de cultiu del Bierzo se situa a la vall del riu Sil, i l'elaboració de vins protegits per aquesta denominació es realitza només amb varietats de raïm autoritzades. Destaquen com a principals, entre les tintes la Mencía i entre les blanques, Doña Blanca i Godello. A més s'inclouen tres varietats experimentals encara pendents de la pertinent autorització per part de la Junta de Castella i Lleó.
Les varietats experimentals millorants són: Tempranillo, Merlot i Cabernet Sauvignon. Només es permet la seva utilització per a l'elaboració de vins negres de criança i reserva, en una proporció no superior al 15%.
L'entorn
Clima a Bierzo:
Clima temperat, amb certa humitat per influència gallega però també influència del sec clima castellà. La mitjana pluviomètrica és de 721 mm a l'any.
Sòl en Bierzo:
A la zona de muntanya hi ha una barreja de quarsites i pissarres. Els sòls solen ser lleugerament àcids. Les millors terres es troben en altituds compreses entre els 450 i 1.000 metres i en terrasses amb poca inclinació i pròximes als rius
El Bierzo és una comarca de la Província de Lleó, zona de tradició minera i industrial. Es tracta d'una rica i fèrtil plana que posseeix característiques pròpies quant a sòl i clima en estar envoltada de muntanyes que la protegeixen del vent humit i fred de l'Atlàntic.
Els sòls, de pissarra, també tenen granit i sorra. Són humits i fèrtils i la seva altitud oscil.la entre els 450 i els 1.000 metres sobre el nivell del mar.
Disposa d'un microclima suau que està exempt tant dels rigors de l'altiplà, com de les humitats gallegues. De fet la pluviometria mitjana anual no arriba als 730 mm. i la temperatura mitjana és de 12,3 ° C
Raïm
- tintes autoritzades
Mencía
Garnatxa negra
- Experimentals
Tempranillo
Merlot
Cabernet Sauvignon
- blanques
Doña Blanca
Godello
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada