diumenge, 5 de febrer de 2012

D.O.Q. PRIORAT

Avui toca explicar una de les millor zones on elaboren vi en tot el territori: PRIORAT

A més a més amb molt de carinyo per mi, ja que juntament a la DO Montsant, és una zona de la que me sento identificat, forma part del meu passat on vaig viure.
Més enllà de la part romàntica que li tinc, trobo en els vins del Piorat una perfecta armonia en cos, potència, aromes i tanicitat. Clar que com diu la dita: per a "gustos...colores".
Vull dir que són vins que pel meu gust els trobo fantàstics: la potència i el cos queden equilibrats amb els aromes i la tanicitat amb la untuositat dels glicerols (elevat grau alcohòlic).
 
Com ja sabeu, les vinyes del Priorat tenen una productivitat baixa, un terreny molt característic: sol de licorella i un relleu amb pendents molt acusades, molt difícil de treballar, impossible de mecanitzar-ho, així com el seu accentuat canvis de temperatura.Aquestes característiques han portat a dir de molts experts que aquesta regió és una de les més idònies del món per al cultiu de la vinya i l'elaboració de vins d'alta qualitat.

Aquesta zona té la qualificació de DOQ: Denominació d'Origen Qualificada, que aquesta categoria està reservada als vins que han assolit altes cotes de qualitat durant un dilatat període de temps.

Podreu trobar més dades al post que vaig fer el passat Novembre que parlava de les diferents maneres de
classificar un vi: Tipus de Vins a les Espanyes


Dades generals:
Nombre hectàrees: 1.887 hectàrees
Producció anual:
4.865.669 Kilos
Núm viticultors: 608

Núm cellers: 92
Web:  www.doqpriorat.org 

VARIETATS  BLANQUES:

- Garnatxa Blanca
- Macabeu
- Pedro Ximenez
- Chenin
- Moscatell d'Alexandia
- Moscatell de gra petit
- Pansal
- Picamoll blanc
- Viognier 

VARIETATS  NEGRES
- Garnatxa negra
- Garnatxa Peluda
- Samsó
- Cabernet Sauvignon
- Cabernet franc
- Ull de llebre
- Pinot noir
- Merlot
- Syrah
- Picamoll negre

Breu història del Priorat:

Es remunta a mitjans del segle XII quan els monjos de la cartoixa d'Escaladei es van assentar a la regió de la mà de Sant Bru.
Amb el passar del temps, la cartoixa posseïa el domini feudal de set localitats de la zona, sotmeses a vassallatge pel prior de la congregació, d'aquí la denominació "Priorat" per a la regió i els vins.
 

Sol i caractrització del Priorat:

Els ceps antics del Priorat segueixen aferrades a les escarpades llomes de la serra del Montsant.
La vinya s'assenta sobre sòls pissarrosos anomenats llicorelles. És una zona muntanyosa amb vessants escarpades, de manera que es conrea la vinya en terrasses. És una zona de clima temperat i sec, amb oscil·lacions marcades de temperatura entre el dia i la nit.
De clima continental amb estius llargs, calorosos i secs, la temperatura, però, pot arribar registres sota-zero a l'hivern. 


vinya plantada sobre licorella
bancals amb pendents molt acusades

Presenta contrastos molt marcats entre les valls i les terres altes on poden bufar tant freds vents del nord com el Mistral, vent càlid que bufa des de l'est. Les vinyes es troben en altituds que van des dels 100 m. als 700 m. i la temperatura mitjana anual és 15 ° C. La Pluviometria oscil · la entre 400mm. i 600 mm.
Com més a prop del riu, els sòls es van mostrant més sedimentaris, si bé, en les zones escarpades abunden la pissarra molt laminada (llicorella). Tots ells pobres pel que fa a matèria orgànica i amb escassa profunditat.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada