Ultimament he begut algun vi que a l'etiqueta fica: "Vino de la Tierra de...."
I algú es podria preguntar:
- es millor que una DO? pitjor? quines són les diferències? hi han més classificacions?
Estavem acostumats a les DO's (Denominacions d'Origen) tradicionals, per tant avui toca una mica de cultureta del vi:
Per supost, totes aquestes maneres d'etiquetar es basa en normatives i reglamentacions.
En aquest cas, es tracta d'un reglament de la Unió Europea, concretament el Reglament (CE) 753/2002.
Si teniu ganes de llegir, el podeu trobar aquí:
Més o menys....el reum seria el següent:
- Els vins estan classificats en 2 categories
- Dints de cada categoria, podem trobar subcategories, segons el grau d'exigència en el seu procés d'elaboració.
Les categoríes serien:
CATEGORIA I:
Vins de qualitat produïts en regions determinades (VQPRD)
- Vins de Pago (VP): és la categoria superior que pot arribar a un vi. En ella s'inclouen els vins de reconegut prestigi i característiques distintives d'un "paratge" o "lloc rural" determinat.
- Vins de Pago (VP): és la categoria superior que pot arribar a un vi. En ella s'inclouen els vins de reconegut prestigi i característiques distintives d'un "paratge" o "lloc rural" determinat.
- Vins amb Denominació d'Origen Qualificada (DOQ / DOCa per a les Espanyes): aquesta categoria està reservada als vins que han assolit altes cotes de qualitat durant un dilatat període de temps.
Si no recordo malament, actualment sols està la DOQ Priorat i DOQ Rioja.
- Vins amb Denominació d'Origen (DO): vins de prestigi que procedeixen d'una àrea de producció delimitada i amb una elaboració reglamentada per un Consell Regulador.
- Vins de Qualitat amb Indicació Geogràfica (VC): vins elaborats en una regió determinada amb aspiració a convertir-se en DO.
CATEGORIA II:
Vins de Taula (VDM)
- Vi de la Terra (VT): vins procedents de regions determinades en les que s'elabora el vi seguint una normativa no tan exigent com la de les DO.
- Vi de la Terra (VT): vins procedents de regions determinades en les que s'elabora el vi seguint una normativa no tan exigent com la de les DO.
- Vi de Taula: per als vins no inclosos en cap altra classificació superior.
- DIFERÈNCIES:
Com de tots aquestes categories, les de DO i VT són les que més bebem, doncs anem a parlar d'aquestes 2:
Els Vins de la Terra i les D.O. tenen alguna cosa en comú: Se suposa que defineixen la procedència d'un vi determinat. També se suposa que han de tenir més qualitat que un vi de taula comú. Però això no sempre és del tot així.
Les consells reguladors de les D.O. dicten una sèrie de reglamentacions que han de complir els cellers adscrits a una zona concreta de producció.
Les consells reguladors de les D.O. dicten una sèrie de reglamentacions que han de complir els cellers adscrits a una zona concreta de producció.
Aquestes cellers han d'elaborar els seus vins en algun dels municipis que formen part d'aquesta DO.
També han d'emprar unes varietats determinades, en les proporcions que dicti la reglamentació de cada DO si parlem de cupatges....o sigue....hi ha un "catàleg" de varietats que es permeten en cada DO i que se suposa que han d'haver estat conreades dins de la demarcació d'aquesta DO.
Pel que fa a diferències ... Se suposa que els Vins de la Terra no tenen una reglamentació tan rigorosa com les DO.
A més de que els Vins de la Terra defineixen zones encara més específiques, que fins i tot poden estar dins d'una DO o zona de producció determinada. Fins i tot es dóna el cas de diversos cellers que estan emplaçades dins d'un terme municipal que forma part de dos DO i també d'una zona vinícola on es produeixen Vins de la Terra.
És una cosa embolicat això, ja dic ... Però en resum és això: Complir determinades regles quant a producció que s'imposen en certes zones determinades on s'emplacen els cellers i / o les vinyes.
Se suposa que això defineix un mínim de qualitat en cada un dels vins. I realment és així. Però això no vol dir que un vi amb D.O. hagi de ser sempre superior que un Vi de la Terra o un vi de taula. Al final tot depèn del que faci cada productor ... Però està clar que les zones de producció, amb els seus terrenys característics, clima, etc, són un factor clau per definir un vi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada