dilluns, 13 de febrer de 2012

Carinyena

El raïm carinyena (en francès Carignan, en italià Carignano, en anglès dels EUA carignane) és una varietat de raïm negre espanyola.


Es considera el raïm més cultivada del món.
 
ESPANYA
És originària segons alguns de Cariñena (Aragó). Segons l'Ordre APA/1819/2007, és varietat:
recomanada per a Aragó, Catalunya (on la hi coneix també com samsó), País Basc i la Rioja.
autoritzada a Castella-la Manxa, Extremadura i Navarra.
A Catalunya: és la base per als vins del Priorat, estant igualment en Costers del Segre, Empordà, Penedès, Tarragona i Terra Alta.


EUROPA:
A França es conrea des dels Pirineus Orientals fins al Aude, és la més característica de la regió del Migdia. També es conrea a Sardenya i en algunes zones d'Itàlia. Va estar conreada a Algèria, Tunísia i el Marroc.  

RESTA DEL MÓN:
També és present en el Nou Món del vi: Califòrnia, Xile, Argentina, Mèxic i, en menor mesura, a Sud-àfrica o la Xina.
La carinyena, creuada amb la cabernet sauvignon ha produït la varietat ruby ​​cabernet i, creuada amb la mateixa cabernet sauvignon i garnatxa, la carnelian.

LA VINYA:
Es tracta d'una planta molt productiva, de fins a 150 hectolitre per hectàrea. És sensible a les malalties com l'oïdi i el míldiu ia la humitat. És de brotació tardana, el que fa que no hi arriben les gelades de primavera. Les seves fulles són grans, amb forma de pentàgon i sins molt pronunciats. Té raïms de grandària gran i compactes. Les baies són de grandària mitjana, forma rodona i color blau negrós. Té una alta quantitat de tanins, el que determina la seva gran capacitat d'envelliment, i alta acidesa.Es complementa amb el tempranillo i la garnatxa per a un adequat envelliment. Els seus vins arriben amb facilitat els 12 graus d'alcohol. Són vins de color intens, poc aromàtics (florals), sedosos i tendres.

ELS VINS:
Sensible a certes plagues, gairebé va desaparèixer a la zona que li va donar el seu nom, substituïda per la Garnatxa, de més personalitat i que és un magnífic complement: aporta el taní i l'acidesa de la qual la garnatxa no té, aconseguint vins alcohòlics de fins a 12 graus. És de gran color. 
Garnatxa-Carinyena amb toc de Cabernet és la fórmula d'èxit dels moderns priorats. Varietat negra molt estesa a Aragó i Catalunya, encara que té presència significativa a la Rioja. En els destinats a criança, augmenta la proporció de Carinyena, el que fa que resultin més sedosos i tendres.
 
A la Rioja afegeix un contrapunt de robustesa a la finor del raïm Tempranillo.  
Al Priorat, de sòls pissarrosos, el raïm proporciona una qualitat extraordinària. 
A l'antic vinya de Carinyena s'associa a la Garnatxa en vins de tacte vellutat i de suau astringència.

SINÓNIMS:
Mazuelo (Mazuela a La Rioja), encara que no està plenament acceptada la identificació entre carinyena i Mazuela. Mazuelo i Mazuela provenen segons alguns de la paraula basca mats, mentre que altres diuen que procedeix de "mazo", per la seva forma.  
Crujillón o crucillón (a Aragó) i Samsó (Penedès) o Sansó (Barcelona).
Altres noms: babonenc, bois dur, Boué dur, cagnolaro negre, cagnan, Cangnan o cangnane (Llenguadoc, Carignan (en francès), Carignan moullan, Carignan noir, carignane (França), carinyena (Catalunya), Carignano, català, crusilló, girarde, Gragnano (Itàlia), legno dur, carinyena negre, meló de Bourgogne, Mollard, monestel, Muscadet de Bourgogne, plant de Ledenon, roussillonen, samso crusillo, sopatna blau, negre samsó i vall de Sant Joaquim a Califòrnia).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada