dimarts, 9 d’octubre del 2012

D.O. Tarragona

La Denominació d'Origen Tarragona comprén i protegeix els vins elaborats al Camp de Tarragona i part de la Ribera d'Ebre.


ORIGEN i HISTÒRIA:
L’origen de la Denominació d’Origen “Tarragona” no és conegut amb exactitud. Alguns documents històrics assenyalen que la vinya es conreava a Tarragona quan les colònies gregues s’assentaven més al nord de la costa catalana. Després l’Imperi Romà fou el veritable impulsor dels vins en aquestes comarques. L’inici de la denominació Tarragona coincideix amb el desenvolupament implantat per l’Imperi Romà. Els territoris de la Tarraconense destacaven pel seus vins i es consideraven dels més privilegiats de l’Imperi.
A pesar de tot això, l’Imperi Romà va ésser el veritable potenciador dels vins tarragonins, tant per la seva labor de comercialització com pel fet de ser els iniciadors de la denominació “Tarragona”. Aquesta denominació indicava la zona on es produïa el vi, el qual era apreciat d’un costat a altre de l’Imperi, com ho demostren escrits d’autors llatins del segle I, com Silvi Itàlic, Marcial i Plini el Jove.
Al segle XII es comencen a destacar les qualitats d’algunes zones vinícoles tarragonines, i s’inicia una recuperació que, a pesar d’algunes plagues com la fil·loxera, ha arribat fins els nostres dies.
Els vinicultors tarragonins sempre han fet front a totes les adversitats que se’ls han presentat. Aquest fet ha permès que nosaltres puguem gaudir d’un vi exquisit, reconegut internacionalment i respectat per la seva gran qualitat, que és, sense dubte, una de les seves característiques més destacades.


GEOGRAFIA 
La regió vinícola comprèn dues subzones diferenciades, amb un total de 73 municipis:
- El Camp de Tarragona:  entre la Mediterrània, el riu Gaià a llevant i les serres de Prades i del Montsant a ponent. El terreny és irregular, de baixa muntanya, entre les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès. La precipitació mitjana anual és de 500 mm, però molt irregular i concentrada al principi de la tardor.

- La Ribera d'Ebre: a banda i banda del riu Ebre. El terreny és regular, pla i fèrtil, amb alta lluminositat. La precipitació mitjana anual és de 385 mm.
El clima és netament mediterrani.


SÒL
El sòl de la comarca del Camp és majoritàriament del miocè, calcari i lleuger. El clima és essencialment mediterrani, amb una precipitació mitjana anual de 500 mm. 
La comarca de la Ribera d’Ebre és de terrenys terciaris, calcaris i pedregosos, i d’al·luvions quaternaris. 
Els hiverns hi són freds, i els estius calorosos i de molta lluminositat. La precipitació mitjana anual és de 385 mm.


VINS
- Blancs: Els vins blancs que es produeixen al camp de Tarragona són molt suaus, equilibrats, aromàtics i fruitats. A la zona de la Ribera d'Ebre els blancs són de color brillant.
Grau alcohòlic adquirit mínim: 10% vol.

- Rosats: Els vins rosats de la zona del camp de Tarragona són frescs i de color cirera.
Grau alcohòlic adquirit mínim: 10% vol.

- Negres: Els vins negres de la zona del camp de Tarragona són ferms i aromàtics. Els negres de la Ribera d?Ebre harmonitzen el cos i el color de la carinyena i la riquesa de la garnatxa.
Grau alcohòlic adquirit mínim: 10,5% vol.

 VINS DE LICOR:
- Mistela de Taragona: L'elaboració del vi de licor tradicional denominat mistela es realitzarà a partir de les varietats blanques i negres. En l'elaboració hi ha un temps destinat a la maceració de la pell del raïm amb el most i el procés de fermentació es paralitzarà mitjançant l?'ddició d'alcohol vínic de primera qualitat
Grau alcohòlic adquirit mínim: 15% vol., màxim 20% vol.

- Moscatell de Tarragona: S'obté a partir de les varietats de raïms moscatell d'Alexandria i moscatell de Frontignan. Durant la seva elaboració, es paralitza la fermentació mitjançant l'addició d'alcohol vínic de primera qualitat per obtenir-se el dolç desitjat.
Grau alcohòlic adquirit mínim: 15% vol., màxim 20% vol.

- Garnatxa de Tarragona: Per a la seva elaboració s'utilitzaran exclusivament raïm de les varietats garnatxa del tipus blanc i negre, i s'accepta un màxim d'un 10% d'altres varietats. Durant la seva elaboració, el procés de fermentació es paralitzarà mitjançant l'addició d'alcohol vínic de primera qualitat o misteles d'idèntica varietat i origen. Els vins de licor, per ser comercialitzats amb el nom de garnatxa, hauran de tenir, com a mínim, un temps de maduració o envelliment de dos anys.
Grau alcohòlic adquirit mínim: 15% vol., màxim 20% vol.

- Vi ranci de Tarragona: L'elaboració del vi de licor tradicional denominat vi ranci es realitzarà a partir de les varietats blanques i negres autoritzades. L'elaboració del vi comporta un envelliment oxidatiu a sol i serena, i un mínim d'un any en envàs de roure.
Grau alcohòlic adquirit mínim: 15% vol., màxim 20% vol.


ENOTURISME:
Existeix la possibilitat de fer unes rutes molt interessants, tals com:

Ruta 1: De la Tarraco Romana als cellers Modernistes de l'Alt Camp
Ruta 2: Del Modernisme de Reus a les platges de la Costa Daurada

Ruta 3: La serralada prelitororal i la Ribera d'Ebre



CELLERS
Agrícola i Caixa Agrària i Secció de Crèdit de Bràfim, SCCL
Agrícola Sant Vicenç, S.L.
Bodegas J.M. Bach i Fills
Celler Cooperatiu Sant Jaume, SCCL

Celler Mas Dels Frares, Facultat d'Enologia de Tarragona. URV.

Celler Serra Llaberia, S.L.
Cooperativa i Caixa Agrícola de Rodonyà, SCCL

De Muller, S.A.

LA BOELLA (Tamisa Agrícola S.L.)
Mas del Botó
Mas Vicenç S.C.P.

Unió Corporació Alimentària SCCL

VINETUM IBERI

Vinícola i Secció de Crèdit de Nulles, SCCL

Vins Padró, S.L.

Vinya Janine

Vinyes del Terrer



...més dades d'interés:
Nombre hectàrees: 6.598 hectàrees
Producció anual: 33.504 hl
Núm viticultors: 2.067
Núm cellers: 58
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada