diumenge, 9 de setembre del 2012

Moscatell d'Alejandria (Moscatell de gra gros)

Moscatell de gra gros o d'Alejandria
A Espanya es conreen dos tipus de moscatells bàsicament:

- El moscatell de gra petit o moscatell de Frontignan (regió francesa on és molt comú). Es tracta d'un raïm de grans petits, molt compacte i amb una bona aptitud per fer vins. Es conrea tant a la costa com l'interior.

Ja fa uns mesos van parlar al següent post: 
http://nohihanous-vinsicaves.blogspot.com.es/2012/05/muscat-moscatell-de-gra-petit.html


- El moscatell de gra gros o Moscatell d'Alexandria.  

Es tracta d'un raïm de grans grossos, menys compacte i amb una aptitud molt bona per als tres usos descrits per als moscatells (raïm de taula, panses i vins). Es conrea preferentment en ambients litorals.
Es desenvolupa millor en les rodalies del mar. Es dóna millor en climes climes calorosos.
Els vins són molt característics: aromàtics (mel, tarongina, taronges, raïm fresc i roses) amb un grau alcohòlic elevat i molt cos. Amb ella s'elabora el vi dolç natural i misteles del seu mateix nom i de gran qualitat. També es destina en bona proporció al seu consum directe, com raïm de taula.



ORIGEN I EXTESIÓ:
Està considerada una "vinya antiga", i els experts en vi creuen que és una de les més antigues que queden sense modificar genèticament i que encara persisten.
El raïm es va originar al Nord d'Àfrica, i el nom probablement deriva de la seva associació amb els antics egipcis que van usar el raïm per fer vi.
Mentre avui és conreada principalment com a raïm de taula i per a producció de panses, és encara un raïm important en la indústria del vi australiana i sud-africana. També es conrea molt intensament a l'illa de Samos, a la regió de l'Egeu del nord-est de Grècia, i es diu que Cleopatra va beure vi moscatell procedent d'allí. Es creu també que rivalitza amb la francesa Beaumé de Venise en la seva forma més refinada. Altres països que la conreen són: Itàlia, Xile, Bolívia, Portugal, Xipre, i França.

LA VINYA:
És cep típicament mediterrània, que precisa sol i la influència del mar. La vinya prospera en un clima càlid i és particularment sensible al fred durant la seva estació de florecimiento.
raïms de mida gran i poc compactes. Els seus raïms són gruixudes, carnoses de color groc pàl·lid. Té un gran poder aromàtic i elevat contingut en sucre. Produeix vins molt característics.

VI:
S'usa en la producció de vins secs, aromàtics i dolços i panses, i com raïm de taula, el mateix que el moscatell de gra petit.
Vinya de Moscatell

El vi fet amb moscatell d'Alexandria tendeix a ser dolç amb un sabor a terra. No és particularment aromàtic. 
- A Màlaga el raïm es barreja sovint amb Pedro Ximénez per crear un vi fort que varia en color del daurat al negre fosc. 
- A Austràlia, el raïm s'usa sovint en la producció de cream sherry ("crema de xerès" és una varietat comuna de xerès dolç fet a partir d'olorós) .
- A Portugal, Vinho Moscatell (vi moscatell) és un vi dolç àmpliament produït a la regió de la península de Setúbal, just al sud de Lisboa, així com en Favaios, Alijó i altres zones del Douro portuguès, al Portugal septentrional.


SINÒNIMS: 
Varietat amb infinitat de noms per tota la península amb els quals és coneguda:
Grossa, Gros Blanc, Hanepoot, Lexia, Moscatell, Moscatell de Chipiona, Moscatell d'Espanya, Moscatell de gra Gros, Moscatell de Setúbal, Moscatell de València, Moscatell Gros, Moscatell Reial, Moscatell Romà, Moscatelón , Muscat, Muscat d'Alexandrie, Samanna, Saralamanna, Setúbal, Zibible i Zibibbo.

Font: Wiquipedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada