dissabte, 14 d’abril del 2012

Que no te la den con queso

Que no te la den con queso
Sabeu d'on ve aquesta dita?
Aquesta expressió tan antiga i espanyola té molt a veure amb el VI.
Data de l'Edad Mitjana per la zona de La Mancha.
Antigament es comprava el vi per tot l'any al celler, igual com l'oli. Es lògic d'imaginar que abans de comprar el vi, s'anava tastant les diferents qualitats i preus.
Doncs be, com ja sabeu: el formatge lliga molt amb el vi....lliga tant, que emmasacara els defectes, de manera que el vi sols expressa les seves virtuts.
Podeu imaginar que al celler et donaven formatge abans de degustar alguna bota amb defectes. Si "picaves", t'enportaves un vi de baixa qualitat per tot l'any.
Quan anaves a comprar vi, et deien: QUE NO TE LA DEN CON QUESO!!

D'aquí ve l'expressió. Avui en dia significa que no t'enganyen.

L'EXPLICACIÓ QUÍMICA:
És una suposició meva, no està contrastat. La meva explicació és:
1. Els formatges tenen àcids grasos saturats. Com més curat és un formatge, més gras és i més "marida" amb un vi.
2. Un dels defectes del vi és que els tanins siguin massa accentuats, no arrodonits, desagradables.
Nota: podeu saber més dels tanins mitjançant aquest enllac: ELS TANINS
3. En boca els àcids grasos saturats de cadena llarga i els tanins del vi sofreixen una mena d'ESTERIFICACIÓ, provocant:
- un aument de la untuositat: el nou compost és molt més apolar, més "gras", més untuós...
- apareix una nova molecula d'aigua, per tant, menys sensació d'estringència en boca.

Per tant: la sensasió de sequetat disminueix dràsticament, ja que tornem a tindre l'efecte lubricant de la saliva que haviem perdut en un vi massa tànnic, inclús més que abans, amb una molècula més d'aigua de l'esterificació en boca.

A més a més els formatges grasos contenen sals, que també aniria associat a una major segregació de saliva en boca, i per tant més poder lubrificant i menys tanicitat.
Resum: com més gras és un formatge, més untuós i menys tànic trobarem el vi en boca.

Altres explicacions diuen que algunes proteïnes dels formatges limiten el poder de degustar altres sabors.

Tanins: diferents polifenols
Tipus d'acids grassos: Els formatges són saturats





Reacció d'esterificació











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada