dimarts, 24 d’abril del 2012

Graciano

Graciano
Varietat de raïm negre, originària de la Rioja i Navarra.
Es diu que el nom ve de la "gràcia" que aporta a la barreja, tant en aromes com en la seva viva acidesa i tanins.  
Els negres de Gracià proporcionen al vi en el qual intervenen nervi, capacitat d'envelliment i, segons molts autors, l'autèntic aroma característic dels rioja clàssics. Resulta ser una varietat aromàtica, de viva acidesa i abundant taní, que és molt apreciada en la Rioja, on acompanya en petites quantitats, és molt escassa, als vins de Tempranillo.


ORIGEN I EXTESIÓ:
Varietat de raïm negre originària de la Rioja i Navarra, també podem trobar-la en Aragó i Portugal, i està autoritzat el seu cultiu en altres zones d'Espanya.

- Recomanada a:  Navarra, País Basc i la Rioja
- Autoritzada a: Andalusia, Aragó, Cantàbria , Castella La Manxa, Castella i Lleó, Extremadura i Comunitat Valenciana

També trobarem uns pocs vinyes a França, Califòrnia i Austràlia. Se'l considera autòctona i internacionalment se li reconeix el seu origen espanyol.
Presenta una major resistència a plagues i malalties que la varietat Tempranillo. Produeix un most de color vermell viu, important acidesa, aroma agradable i molt peculiar, és la més aromàtica de totes les varietats espanyoles.
 
LA VINYA:
És un raïm de poc rendiment, pel que no és molt abundant, conreant a la mateixa vinya amb altres varietats. Prospera en climes àrids i càlids. Poc resistent a les malalties. El cep produeix una baixa quantitat de baies delicadament aromatitzades que són normalment veremats a finals d'octubre. Els gotims, de mida petita, són de forma esfèrica i superfície rugosa, amb un color blavós-negre intens. Tenen la polpa dura i incolora. El raïm és de mida mitjana, compacte i de forma llarga i piramidal amb dues espatlles cilíndrics curts. Resistent a malalties criptogàmiques, com botritis o oïdi.
És molt sensible a la humitat i de maduració tardana.

La seva alta vulnerabilitat obliga a utilitzar tractaments preventius fins que maduri. A més, el seu cultiu resulta dificultós. En els dies previs a la verema, pateix una sèrie de brusques variacions: la pell passa de ser molt dura a feble i l'increment de sucre és considerable.


VI:
Aromàtica, de viva acidesa i abundant taní.
La matèria colorant d'aquest raïm és intensa però poc estable, i evoluciona aviat del vermell al marró de vi vell.

Proporciona most molt oxidatiu. Per això un vi monovarietal de Gracià, encara que seria molt aromàtic, també seria inestable de color.
Dóna lloc a vins molt apreciats per conferir-los un peculiar aroma. Els vins joves de Graciano són molt tànnics, broncos i aspres, però experimenten una magnífica evolució durant la criança en fusta i ampolla.
La Graciano no és molt abundant per la seva escassa rendibilitat i la seva extrema sensibilitat a la humitat pel que amb freqüència apareix barrejada en petites quantitats en una mateixa vinya amb altres raïms.


A Espanya produeix baixes collites, però és un component clau dels grans reserves de Rioja i Navarra, aportant estructura i potencial per envellir.
A la DOC Rioja sols el 0.7% estan plantades amb aquesta varietat, unes 400 hectàrees


SINÒNIMS:
Se pot trobar amb el nom de Tinta Miuda a Portugal, o Morrastel a França

Altres sinònims són: 
bastardo nero, bois dur, Bordelais, cagliunari, cagnonale, cagnovali diners, cagnulari, cagnulari bastard, cagnulari sard, cagnulatu, caldareddu, Caldarello, càrrec muol, courouillade, courouillade , couthurier, drug, Graciana, graciano negre, grosse negrette, jerusano, Karis, marastel, matarou, minostello, minustello, monastel, monestaou, morastel, Morestel, mourastel, perpignan, perpignanou bois dur, plant de ledenon, tinta do pare antonio, tinta miuda, tintilla, raïm cagnelata, Xeres, Xerez, zinzillosa, cendrón, parraleta, tanat gris, tintilla de Rota, tinta miúda i tinta do pare Antonio

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada