Binissalem és una denominació d'origen (DO) situada al centre de l'illa de Mallorca.
La componen 5 municipis tenint com a centre de la denominació el municipi de Binissalem
El 1988, un grup de viticultors i cellerers d'aquesta zona, amb gran tradició vitivinícola, van sol·licitar la concessió de la denominació d'origen Binissalem. Realitzades les consultes pertinents la Conselleria d'Agricultura i Pesca aprova amb caràcter provisional la DO Binissalem i nomena un Consell Regulador Provisional la missió és la de redactar el projecte de reglament. El reglament de la DO Binissalem és aprovat pel Govern de les Illes Balears a finals de 1989 i ratificat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació el 1991.
La tradició vinícola de la zona data Segle I a. C. després de la conquesta romana, quan es comparen els vins amb els millors d'Itàlia.
Marc Geoclimàtic
La comarca vitivinícola de la DO Binissalem està situada en ple centre de l'illa de Mallorca i comprèn els termes municipals de Santa Maria del Camí, Binissalem, Sencelles, Consell i Santa Eugènia.
La Serra d'Alfàbia o de Tramuntana la protegeix dels freds vents septentrionals, originant un microclima benigne. El clima es pot qualificar de mediterrani suau, amb estius secs i calorosos i hiverns curts. La precipitació mitjana anual ronda els 450 mm.
El terreny correspon a sediments continentals quaternaris rics en calci, donant lloc a sòls bruns o bruns-calcaris que en ocasions presenten horitzons de crosta calcària. El relleu és suau. Les vinyes estan situats a una altitud que oscil · la entre 75 i 200 metres, sobre el nivell del mar.
Té un extensió de 600 Ha i compta amb 15 cellers inscrits.
RAÏMS
Per a l'elaboració dels vins amb dret a la DO Binissalem únicament es poden conrear raïms de les varietats següents:
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Syrah
- Chardonnay
- Monastrell
- Ull de llebre
- Macabeu
- Moscatell
- Parellada
Binissalem té les següents varietats autòctones:
- Mantell negre
- Callet
- Prensal Blanc
CARACTERÍSTIQUES DELS VINS
En els vins blancs:
Són vins amb aromes de fruites, predominant la poma verda i la fruita seca, poden trobar records a albercoc i ametlles amargues. En boca són vins frescos, amb un perfecte equilibri entre l'àcid i el dolç, i un adequat final lleugerament amarg.
Els vins negres:
Presenten característiques pròpies, impreses en gran mesura per la varietat autòctona Manto Negre, són vins de color no excessivament intens, amb aromes de fruites d'evolució ràpida cap a les confitures. Són vins ben estructurats i presenten una adequada evolució en fusta. Els vins de criança presenten una estructura fina i harmoniosa, amb tanins suaus i aromes terciaris.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada