Aquest passat estiu vam estar de vacances a Menorca.
Una illa amb un clima mediterrani, un sòl de gres, conglomerats i marès, entre d’altres, i castigada per la forta tramuntana i el salnitre de la mar. Aquestes singulars característiques han estat reconegudes per la UNESCO, que va atorgar a l'illa de Menorca, el 1993, la declaració de reserva de biosfera, que la converteix en un refugi natural de gran valor ecològic.
És baix aquesta especial fisonomia que es desenvolupa el cultiu de la vinya i l’elaboració de vi a Menorca. Aquestes característiques condicionen i marquen la capacitat de producció i elaboració de vi. Producció que, com que és limitada, requereix un esforç i un desig molt important per a l’elaboració de vi, que, en alguns casos, ha començat com un capritx. És per això que ens trobam davant un producte local elaborat baix unes condicions mediambientals molt determinades, un capritx de la naturalesa, escàs i de producció reduïda. Productes que, per la seva naturalesa o pel seu procés de producció o elaboració, tenen una qualitat pròpia.
L’esforç dels bodeguers per recuperar aquesta activitat a l’illa de Menorca s’inicia a partir dels anys 80, quan d’una forma comercial es comença a recuperar el cultiu de la vinya a Menorca i s’efectuen noves plantacions amb varietats de raïm seleccionades.
No serà fins l’any 2002 que els vins de Menorca es veuran emparats per la indicació geogràfica de Vi de la Terra, amb la publicació del corresponent reglament, el qual determina les condicions de producció, elaboració, varietats de raïm autoritzades i característiques dels vins.
PRODUCCIÓ
En l’actualitat s’han efectuat noves plantacions de vinya a l’illa, les quals ocupen més de 20 ha. Aquestes noves plantacions es reparteixen per tots els termes municipals i tenen una extensió d’entre 0,5 i 7 ha.
Fins ara hi ha set cellers en funcionament a Menorca, aqui deixo els noms i l'accés a la web si feu un click:
L’any 2005 es van produir 44.000 litres de vi i van sortir al mercat unes 60.000 ampolles de vi emparat pel distintiu Vi de la Terra Illa de Menorca.
Els vins emparats amb la menció Vi de la Terra Illa de Menorca han de procedir exclusivament de ceps plantats a Menorca de les varietats següents:
- Negres: Cabernet sauvignon, Merlot, Monastrell, Tempranillo i Syrah.
Com no podria ser d'una altra manera, ens vam interessar per la cultura, elaboració i producció de vins.
Els vins produïts a Menorca estan qualificats com a VT: Vins de la Terra.
Per si voleu saber la definició i diferències dels Vins de la Tierra, podeu trobar a l'entrada anterior:
Dades d'interés:
El cultiu de la vinya i l’elaboració de vi a l’illa de Menorca es fa en un territori d’una extensió de 702 km2 i 216 km de costa. No obstant aquestes reduïdes dimensions, ofereix als seus habitants i visitants l’oportunitat d'endinsar-se en un microcosmos amb unes condicions medi ambientals excepcionals, amb un patrimoni cultural de gran valor i amb un desenvolupament socio-econòmic important. En definitiva, Menorca és un lloc on tot flueix d’una forma natural, a un ritme tranquil del qual s’han contagiat els habitants de l’illa i els visitants.
Una illa amb un clima mediterrani, un sòl de gres, conglomerats i marès, entre d’altres, i castigada per la forta tramuntana i el salnitre de la mar. Aquestes singulars característiques han estat reconegudes per la UNESCO, que va atorgar a l'illa de Menorca, el 1993, la declaració de reserva de biosfera, que la converteix en un refugi natural de gran valor ecològic.
És baix aquesta especial fisonomia que es desenvolupa el cultiu de la vinya i l’elaboració de vi a Menorca. Aquestes característiques condicionen i marquen la capacitat de producció i elaboració de vi. Producció que, com que és limitada, requereix un esforç i un desig molt important per a l’elaboració de vi, que, en alguns casos, ha començat com un capritx. És per això que ens trobam davant un producte local elaborat baix unes condicions mediambientals molt determinades, un capritx de la naturalesa, escàs i de producció reduïda. Productes que, per la seva naturalesa o pel seu procés de producció o elaboració, tenen una qualitat pròpia.
L’esforç dels bodeguers per recuperar aquesta activitat a l’illa de Menorca s’inicia a partir dels anys 80, quan d’una forma comercial es comença a recuperar el cultiu de la vinya a Menorca i s’efectuen noves plantacions amb varietats de raïm seleccionades.
No serà fins l’any 2002 que els vins de Menorca es veuran emparats per la indicació geogràfica de Vi de la Terra, amb la publicació del corresponent reglament, el qual determina les condicions de producció, elaboració, varietats de raïm autoritzades i característiques dels vins.
PRODUCCIÓ
En l’actualitat s’han efectuat noves plantacions de vinya a l’illa, les quals ocupen més de 20 ha. Aquestes noves plantacions es reparteixen per tots els termes municipals i tenen una extensió d’entre 0,5 i 7 ha.
Fins ara hi ha set cellers en funcionament a Menorca, aqui deixo els noms i l'accés a la web si feu un click:
- Vi de S'Illa S.L.
L’any 2005 es van produir 44.000 litres de vi i van sortir al mercat unes 60.000 ampolles de vi emparat pel distintiu Vi de la Terra Illa de Menorca.
Totes les ampolles amb indicació geogràfica Vi de la Terra Illa de Menorca es comercialitzen amb un número de control incorporat al corresponent logotip, assig-nat per la Direcció Insular d’Agricultura del CIM, a la qual correspon el control i certificació del Vi de la Terra Illa de Menorca.
- Negres: Cabernet sauvignon, Merlot, Monastrell, Tempranillo i Syrah.
- Blancs: Chardonnay, Macabeo, Malvasia, Moscatel, Parellada y Moll.
Característiques dels vins
- Negres:
- Negres:
Els vins negres de Merlot i Cabernet Sauvignon són els més representatius de la comarca. Són vins de color cirera brillant. Destaquen els aromes de fruites vermelles i espècies. En boca són vins rodons, de dimensió mitjana, ben estructurats i equilibrats.
- Blancs:
En relació als vins blancs cal esmentar dues monovarietals:
En relació als vins blancs cal esmentar dues monovarietals:
- Els de Chardonnay, elaborats a la zona de Sant Lluís, antiga zona vitivinícola durant el s. XVIII, que es caracteritzen per tenir els aromes característiques de la varietat (plàtan, pinya tropical) acompanyats de notes de fruits secs com figa i albercoc. A més, es tracta de vins amplis però frescos, ja que no han passat per bóta de roure.
- Els de Malvasia, elaborats amb raïms sembrades al Parc Natural de l'Albufera del Grau. Són vins de color groc pàl · lid brillant. Es caracteritzen per la seva gran cabal aromàtic, destaquen les aromes vegetals (herba acabada de tallar) i florals (flors blanques). En boca són vins frescs, secs i d'elevada intensitat i durada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada