dimecres, 14 d’octubre de 2015

Chenin Blanc

Chenin Blanc
Chenin blanc o, simplement, Chenin, és un cep de raïm blanc la qualitat és mitjana i garantida.

ORIGEN I EXTESIÓ:
És originària d'Anjou (vinya de la vall del Loira, a França). Està testificat en Anjou des del segle IX. S'hauria obtingut per selecció, a partir de la chenin noir. Als segles següents, es va estendre a la Turena on va obtenir el seu nom actual, probablement del Mont Chenin, segons una de les seves possibles etimologies.

Després de la Revocació de l'Edicte de Nantes, alguns hugonotes van trobar refugi a Sud-àfrica. Van portar amb si aquest cep, i la van plantar en aquella regió del món. Avui dia, la superfície conreada en aquest país africà és el doble que la del Loira.
Pel que fa a Espanya, i segons l'Ordre APA / 1819/2007, de 13 de juny (BOE del dia 21), aquesta varietat vinífera està autoritzada a Aragó ia Catalunya.
La chenin ser igualment portada a Austràlia des del segle XIX. En l'actualitat, està ben representada en els nous països vitícoles: Argentina, Xile, Califòrnia, Nova Zelanda, Austràlia i Sud-àfrica. Per exemple, a Sud-àfrica, amb un 30% de la vinya, és una de les varietats més conreades, amb el nom de Steen. A França, està present sobretot a la regió d'origen, la vall del Loira on és una de les varietats blanques més característiques.

LA VINYA:
Els seus raïms són de mida mitjana i compactes. Les bayas són de grandària mitjana i color daurat. Les seves característiques aromàtiques són netament fruiters. Les seves característiques de gust són netament seques.


VINS:

Proporciona tant vins secs, escumosos o licorosos. Són vins amb àcids, cos, frescos i fruiters en boca. En nas recorden espècies i fruites.
A França, aquesta varietat de raïm es troba a la vall de Loira, en Touraine i en Anjou, on es fa Vouvray i Coteaux-du-Layon dolça. Quiarts de Chaume i Bonnezeaux. Quan és sec i té una bona acidesa especialment a la vall del Loira-Chenin produeix un vi de base adequat per convertir-lo en escumós o vin mousseux.

Els suaus blancs lleugerament dolços elaborats amb Chenin Blanc es tornen molt melosos i rics en els anys bons. Els vins Chenin francesos porten gairebé sempre subjacents una acidesa que fa que es desenvolupin bé en ampolla.

A Califòrnia ia Sud-àfrica, on sol conèixer-se-com Steen, té un estil més suau, generalment sec i destinat a ser consumit jove.

És una de les més difoses per fer vins blancs, de la qual s'obtenen blancs secs, semisecs i dolços. En alguns casos s'usa com a base per obtenir vins escumosos. A la vista es presenta amb un color groc verdós tènue, de vegades amb reflexos daurats.
Les aromes principals són l'avellana, mare-selva i pa de pessic i els complementaris de domàs, préssec, mango, mel, ananá, acàcia, fruites confitades.
En boca, al costat d'una acidesa equilibrada, apareixen els sabors de poma, préssecs blancs, nous, avellanes i mel. Els vins són atractivament fruitats i lleugers, sempre amb bona acidesa que els proporciona frescor.


SINÒNIMS:
També se la coneix amb altres noms: Pineau d'Anjou, Pineau de la Loire, Pineau Vert, Pinot Blanc, Rousselin, Steen i Tite de Crabe. Les principals regions i països productors són: França, Sud-àfrica, Califòrnia (Estats Units), Argentina i Xile.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada