dimarts, 20 de maig del 2014

Tast de Vins de Tros - La Bodegueta - Vinaròs

La setmana passada el nostre amic Ivan de La Bodegueta de Vinaròs va montar un tast del celler VINS DEL TROS, de la D.O.Terra Alta.
Sóc fàcil de convèncer per aquests tipus d'activitats. A més, tenia moltes ganes de conèixer aquest celler, que per mi, és un dels millors, o directament el millor d'aquesta veïna Terra Alta.
Així que vaig mig-enganyar al nostre amic Sergio (que tampoc va ser difícicl...) i au...al lio!!
Cares conegudes al tasts, gent que repeteix...com en quasi tots els tasts que fa Ivan...que sempre som els mateixos, gent del bon beure...jeje!!
Juan Ramon fent les seves explicacions a La Bodegueta

El CELLER:
Vins del Tros és un petit celler de recient creació.
Estan ubicats al poble de Villalba dels Arcs, zona amb gran tradició vitivinícola.
Van començar a l'any 2009 dos socis: Juan Ramon Bada, enòleg i encarregant-se de la bodega (va ser qui va vindre a fer-mos el tast), i Josep Arrufat, viticultor que és qui es preocupa de les vinyes. Més tard van incorporar a un tercer soci qui s'encarrega de les vendes i exportacions.
Avui en dia produeixen 7 vins diferents ila producció anual ronda les 35.000 ampolles, tot de collita pròpia.
4 d'aquests vins són monovarietals i els altres 3 tenen coupatges típics de Terra Alta.
Nosaltres vam tastar els 4 monovarietals: són vins de finca, amb molt poca producció.
Penseu que aquests vins ronden les 1.000-2.000 ampolles per vi i any, i que aquest celler exporta un 85% fora del país...això implica que són uns vins difícils de conseguir durant tot l'any...

Al tast com sempre al final tots amics...


EL TAST:

Cent x cent
Una garnatxa blanca com diu el nom 100%.
Tot i la poténcia que té la zona, un vi molt equilbrat, un bon pas en boca.
30 dies fermentacio a 14-15 graus i posteriorment una criança en les seves lies en inoxidable durant 4 mesos.
Vinya recuperada de 1,5 Ha, Pla de Pey, amb vinyes velles entre 70-80 anys
Premis: 
- Millor vi blanc sense fusta de Catalunya 2014.
- Medalla Plata Concurs Internacional Millor Garnatxes del Món 2014

Una garnatxa blanca aromàtica i amb personalitat
Señora Carmen
Jo vaig descobrir aquest celler per aquest vi (com suposo que la gran majoria).
Aques vi està feta de garnatxa negra, ben típica de la Terra Alta
L'any passat va ser escollit millor vi de Catalunya en la seva categoria i també va ser premiat amb Medalla d'Or Concurs Internacional Millor Garnatxes del Món 2013
Vinyes velles de 35 anys amb una producció d'unes 1.500 ampolles/any a la finca de La Valleta.
12 mesos de criança en barriques de roure francès.
Destacar a més del vi que és impresionant, el disseny de l'etiqueta
Etiqueta i vi amb una total elegància

Lo Morenillo
El morenillo és un tipus de raïm autòcton de la Terra Alta de verema tardana.
Crec que ells i els de Piñol són els únics que s'han atrevit a treure un monovarietal d'aquesta varietat.
Unes vinyes de 90 anys amb molt poc rendiment que produeixen aquest any tant sols 1.140 ampolles a la finca de Lo Mas.
La criança amb àmfores durant 4-5 mesos i barriques de fusta de 5 anys

Lo Morenillo: una autèntica joia de la Terra Alta

Tremenda
L'últim monovarietal, aquest feta amb carinyena (samsó sent lingüísticament correcte...)
El nom ja ho diu tot, uns ceps amb molt baixa producció, de tant sols uns 500 grams per cep o inclús menys.
La finca és diu La Setena, amb uns ceps de 50 anys d'edat.
Producció anual: unes 2.500 ampolles.
Un vi alcohòlic, passa els 15,5 graus. Un vi que s'ha de decantar per treure tot el seu potencial.

El nom honra al vi
Terra Alta en potència...



















dimarts, 22 d’abril del 2014

1a Trobada Productors de vins gaspatxers

El passat dissabte 12 d'Abril vam tindre un esdeveniment ben xulo i ben peculiar.
No era cap trobada de bloggers, no era cap showcooking, ni cap fira, ni cap visita a algun celler interessant, ni cap tast de ninguna DO...
Vam fer la PRIMERA TROBADA DE PRODUCTORS DE VI D'ALCALÀ-ALCOSSEBRE.

Els que ens coneixeu, sabeu que ara fa ben just un any que vam plantar la nostra microvinya, per començar la nostra "aventureta" de cultivar raïm i produïr el nostre vi.
Doncs be, no som ni de ben tros els primers a que a este poble produeix vi per a casa, i segur que tampoc serem els últims!!

BREU VISIÓ CRONOLÒGICA ENOLÒGICA
De fet, al meu poble, sempre s'havi fet vi.
Possiblement seria un dels pobles de la zona amb més producció de raïm havia. Tot els gaspatxers parlen orgullosament que el millor "rosseti" (raïm de taula) es feia a Alcalà. Juntament amb el Moscatell, era un dels productes estrella que s'exportaven a tot arreu.
També no podem deixar de nombrar el "senyorito": un raïm negre autòcton que s'usava per fer el vi negre mesclat o no amb la "vernassa" (garnatxa negra).

Després cap als anys 50-60 va arrivar l'aigua a tot arreu i l'agricultura gaspatxera va canviar les seves plantacions de vinya a amelers i posteriorment a cítrics. Això si li afegim les ajudes de la Comunitat Europea per arrancar els ceps, el poble va sofrir una transformació total amb la posterior desaparició del món vitivinícola.

PRESENT I FUTUR
Actualment, la grata sorpresa ha segut que un cop vam plantar la nostra microparcela, vam començar a saber que hi havia més gent com natros: que per curiositat, per romanticisme, per tradició, o ves tu a saber per quin motiu, ja fa anys que fan el seu vi ací al poble.

LA TROBADA
Quan algo es fa amb il·lusió, es nota!!
L'exemple és aquesta primera trobada que vam celebrar.
Uns quants van decidir que tots aquests nous productors es tenien que trobar, simplement per passar un bon rato, per coneixer-mos, per contrastar opinions, per ajudar-mos, i per anar tastar els caldos de cadascun.
La idea no pot ser més bona. Des d'aquí aplaudim i felicitem als organitzadors Tena, Ricardo, Juanvi i a qui me puga deixar. SOU UNS CRACKS XICS!!

La trobada tenia dos parts: un esmortzar amb els productors i un posterior dinar amb les parelles....quin fart de patir!!! Jeje!!

A l'esmortzar es va fer torrada i vam tastar tots els caldos que cadascú va portar (crec que tot menys nosaltres, que encara no hem produït). Rises, converses i al final tots mooooolt contents...el vi sempre fa amics!!
Tenim que dir que va faltar Juanvi, que per motius de treball no va poder vindre. Segur que encara hagués segut un esmortzar més divertit!!
En aquest punt, el president Tena va ser re-elegit per majoria absoluta!!
El vice-president Ricardo va suggerir que les trobades siguen tots els anys el dissabte abans de Pàscua, és a dir, el dia abans de la Palma. També va ser aprovat per majoria absoluta.
Hem de dir que Ricardo ha fet vi aquest primer any, i que a part d'estar molt bo, ha fet etiquetes i samaretes del seu celler: Celler El Palau (molt be artiste).

Per dinar vam vindre les parelles i es va encomana una paella, a part d'alguns entrants que van fer, postres, i algun orujo de collita gaspatxera que vam poder tastar.

En resum: un bonic dia que segur cada any es repetirà!


GALERIA FOTOGRÀFICA:
Per deixar constància d'aquesta primera trobada, que millor que unes imatges!! (Juanvi...ho sentim en el alma que no vas poder vindre!! a la pròxima tindràs una foto sencera per a tu...jeje!!)

Els productors per ordre d'aparició són els següents:
Si me deixo a algú, demano mil disculpes....
- Manolo&Lumi, Tena, Quique i Blay, i el Joaquin lo basquiño (i totes les respectives senyores)
- Antonio&Pilar, Juanfran, Dani, Bodegues Família Puig (i les parelles respectives)


- Ricardo i Glòria (Celler El Palau), Ramon i Gisela (Vinya Marina), Oscar lo Capelat, i los Parents


PARLAMENTOS:

- Blai va demanar un aplaudiment al president:

 

- El President Tena va rebre els aplausos....


...i després va dir estes paraules (entre moltes més, clar!!)


dimarts, 14 de gener del 2014

ETIQUETA IMPRESA AMB TINTA DE VI

L'ESTUDI VILAFRANQUÍ LADYSSENYADORA DISSENYA
UNA ETIQUETA ÚNICA IMPRESA AMB TINTA DE VI

  • Després de múltiples experiments, Ladyssenyadora fa públic un projecte trencador: Tinta de vi, una ampolla exclusiva que ja està a la venda en una edició especial
  • L'estudi de disseny suma diferents reconeixements, com un Laus de plata i un de bronze al FAD 2011 i la nominació a l'Art Directors Club of Europe en disseny gràfic

Ladyssenyadora, un estudi de disseny gràfic català, ubicat a la zona vitivinícola del Penedès, va rebre 150 ampolles com a paga en espècies d'un client bodeguer. Aprofitant l'oportunitat, l'equip format pels dissenyadors Montserrat Raventós, Jordi Roca i Raimon Benach va marcar-se un repte: imprimir una "etiqueta impossible" aprofitant el vi que l'ampolla conté. Amb la voluntat de fer la seva pròpia marca de vi, els creatius van pensar en una edició limitada de poc més d'un centenar d'ampolles on tot els materials gràfics que acompanyarien l'ampolla estarien fets amb els propis components del vi.


Sota la marca "Tinta de vi" s'hi amaga un procés costós i ple de dificultats. La idea va començar a materialitzar-se amb tècniques que aprofitaven el cicle d'elaboració del vi. D'aquesta manera, en un primer moment van recórrer a tècniques com la serigrafia o el letterpress. A causa de l'excés d'aigua i del fet que el paper s'arrugés, els procesos van resultar fallits. Posteriorment van provar de deshidratar les mares del vi, deixant-les reposar al sol, però el pigment resultant no era l'adequat. A aquests procesos fracassats se'n van sumar d'altres: reduir el vi en una cassola a foc lent, reduir-lo en un forn amb ventilador o omplir un cartutx d'impresora domèstica amb vi. 
 
 
La solució va arribar per atzar quan l'equip de Ladyssenyadora gairebé havia renunciat a assolir l'objectiu. Els creatius varen observar al terrat del seu estudi com en una de les safates utilitzades s'hi estava formant un "moc morat" que resultaria ser ideal per a imprimir les etiquetes amb el color i la textura desitjats. Gràcies a aquesta pasta, Ladyssenyadora ha tirat endavant un projecte únic en les seves característiques, fusionant de manera híbrida els àmbits de la creació, el disseny i la viticultura.

Més informació a http://ladyssenyadora.com
Vídeo explicatiu: http://vimeo.com/79546282

dilluns, 23 de desembre del 2013

ViCult (II) - Fira de la Puríssima - Sant Boi

2ona edició Vi Cult Fira de la Puríssima Sant Boi
Com tots els anys, anem a la capi al pont de la Puríssima...per natros ja és tota una tradició...
L'ay passat amb els nostres amics Fernando i Montse vam passar per la Fira de la Puríssima de Sant Boi, i vam assistir....i fortuitament inaugurar al Vi Cult 2012.

Així que aquest any hem pensat que amb la tradicional escapada del pont, inclourem la ja tradicional visita al Vi Cult: un lloc ideal per fer una parada abans de continuar amb el recorregut de la Fira, i gaudir del terrassing , amb tast de vins, cerveses artesanes a càrrec de Celler la Vinya de Sant Boi, escoltant la millor música de les bandes de Sant Boi: Vi Cult (II) 2014

Aquest segona edició hi havia molta més gent que l'any passat, ens alegrem que aquesta bona idea hagi tingut fruits....ja vorem l'any que ve....tindrem que demanar entrades i tot...jeje!!

La idea és mesclar música i vi. Aquesta vegada enlloc d'un duet hi havia tota una banda, on versionaven blues i jazz, música que li va molt be amb una copa a la ma.
A més del vi i de les tapes fredes i calentes de l'any anterior, van introduïr unes cerveses artesanals.
Un bon motiu per sortit en aquestes dates tant fredes....
Des del nostre blog tornem a aplaudir aquesta iniciativa i....ens veiem a la tercera edició!!


II edició de ViCult: visita ja obligada

dimarts, 3 de desembre del 2013

De vins per Barcelona: Monvínic i Bar a Vins de Moritz

Visites obligades per les barnes
Ara fa un any que pel pont de la Puríssima vam estar per Barcelona. Ja va sent una tradició passar aquests
dies a la capi...uns dies que intentem vore la ciutat on vam viure i visitar les amistats que tenim per allà...
Aquest tornem. Pensant en que farem m'ha vingut a la memòria que l'any passat vaig anar de vins per Barcelona.
No va poder ser amb Gisela, ja que teniem a Joanna a la panxeta.
Vaig quedar en el meu bon amic Juan Gomez, vam treballar junts fa més d'una dotzena d'anys, després cadascú va fer la seva vida, però sempre hem mantingut la nostra amistat.

Vam anar a dos dels millors llocs on es pot fer unes bones copes de vi:

BAR A VINS DE MORITZ:
Per més info podeu entrar al link que vaig fer: Bar a Vins de Moritz

En plena Ronda Sant Antoni, l'antiga fàbrica Moritz ha obert una cerveseria. Annexa a ella dins del mateix recinte trobareu un petit espai: el Bar a Vins.
Un gastrobar amb els millors vins: es pot picar productes de gran qualitat amb vins a pes...si si!! Vins que te'ls serveixen com si fos un bistec a la carnisseria....
- fiquen la copa a la bàscula
- taren la copa
- introdueixen el codi de cada vi (en resum: a quan val lo kilo, bé el mL, el gram)
- te serveixen la copa i te treuen el ticket.

Sembla una animalada, però així pots tastar vins a copes com pot ser l'Ermita...tot i que me sembla massa metòdic el cobrar-ho a pes...
De les més de 500 referències pots demanar l'ampolla sencera, el porronet (30cl),una copa (10cl), mitja copa (5cl) o una cata (2cl). Però realment t'ho pesen...així que sols són referències de mesura.

Vam demanar uns formatgets del pirineu català, i per beure:

- un Numanthia de Toro: el germà petit del Termanthia, un dels millors vins del país
- Les Tallades de Cal Nicolau, d'Orto Vins: una raresa del  Montsant: un picapoll de vinya prefil.loxera, d'abans de 1880. Sols hi han 0.17 hectàrees













MONVÍNIC
Per més info podeu entrar al link que vaig fer: Monvínic
Ja havia anat una cop sol, un espai bestial, diuen que és un dels millors llocs del món en el món del vi.
Vi a copes on la carta és una tablet, on pots veure totes les dades de cada vi, així com fer búsquedes per DO's, varietats, anyades, etc etc....

Aquí vam demanar:

- Viña Tondonia 1996 de Lopez de Heredia: tot un clàssic.
- Brunus 2009 de Portal del Montsant: un vi amb segell Montsant



diumenge, 17 de novembre del 2013

2a Simfonia de Vins de Qualitat de Castelló

Gisela&Ramon al photocall
Aquest mes de novembre, dies 7 i 8, s'ha celebrat la II Simfonia de Vins de Qualitat de Castelló.

Un tast amb més de 500 referències de vins de qualitat de tot l'estat espanyol que conjuntament promouen els 10 distribuïdors de la província, unint-se per formar Vindicas.

A la primera edició de l'any passat Gisela no va poder vindre, ja que teniem a la panxeta a la Joanna, així que vaig anar amb el nostre amic Javi. Vos deixo l'enllaç per si el voleu vore: I Simfonia de Vins de Qualitat.

Aquest any vam anar tots dos, vam anar ben d'hora, que és l'unic moment on realment es difruta del tast i es pot parlar amb els distribuïdors i algun celleriste. Teniem reservada una habitació al mateix hotel, així que no ens calia patir per si pitàvem o no...jeje!!
Durant la tarde van vindre els nostres amics Javi i Carmen: copetes, xarradeta, i algun "pintxo" fora al hall que oferien els de l'hotel. Una bona tarde.
Els vins i caves que vaig poder apuntar i fotografiar van ser aquests (suposo que ens vam deixar algun....clar!!):


1. Recaredo Intens 2008 - Rosat Brut Nature. D.O.Cava
2. Berdie Amor: Germans Jovani - amb una mica de garnatxa. D.O.Cava
3. Huguet. Brut Nature - Can Feixes - D.O.Cava
7. Vallegarcia Viognier - Bodega Pago Vallegarcia - VdT de Castilla - 6 meses en barrica
8. Emendis: Macabeo, Chardonnay i Muscat - D.O.Penedés
13. Syrah 2011- Alvarez Nolting - D.O. Valencia
15. Eridano Crianza - D.O.C.Rioja
16. Flor de Vetus 2011 - D.O.Toro
17. La Fou El Sender - D.O.Terra Alta
18. Finca Resalso 2012 - Emilio Moro - D.O.Ribera del Duero
19. Rayos Uva - Oliver Riviere - D.O.C.Rioja
20. Babel Vinya Natura - Brut - D.O.Cava

Després com no teníem prou, vam anar a sopar a un restaurant recomanat per Carmen: Casa Teresa, un lloc molt tranquil i molt recomanable.

GALERIA FOTOGRÀFICA:


nº1, nº2 & nº3
nº4, nº5 i Gisela amb el de Caves Alta Alella


nº6, nº7, nº8 i la nostra Gisela enmig de copes...
nº9, nº10, nº11 i nº12




nº16, nº17 i nº18
nº13, nº14, nº15 i els quatre cracks!!














nº19, nº20 i nº21

dijous, 31 d’octubre del 2013

Halloween a un celler subterrani de La Rioja Alabesa

El celler El Fabulista, situada sota un palau del segle XVII de la vila de Laguardia , és una de les dues úniques cellers que continuen avui processant els vins de DOQ Rioja de manera artesanal dins del recinte emmurallat de Laguardia amb raïms procedents de vinyes pròpies que són trepitjades i processades a la manera antiga . Deu el seu nom a un dels seus habitants més coneguts : l'escriptor de rondalles i contes Félix María de Samaniego .Amb motiu de la festa de Tots Sants, el celler ofereix visites de suspens els dies 1 i 2 de novembre amb el títol Els insòlits follets del vi, inspirades en els relats d'Edgar Allan Poe barrejats amb la història i tradicions de la comarca d' Rioja Alavesa. Tindran un preu de 11 euros i es realitzaran en dos horaris: 17.30 i 19.00 hores .L'activitat es pot contractar directament a l'Hotel Wine Oil Spa Villa de Laguardia , un establiment de quatre estrelles que es converteix en el punt de sortida per a conèixer Rioja Alabesa.