La prieto picudo és una dels principals raïms negre dels vins de la Denominació d'Origen Tierra de León. És una varietat amb molta matèria colorant, amb una acidesa notable i amb gran quantitat de sucre i taní. Aquesta concentració dóna als vins un gust especial i diferent.
El raïm prieto picudo es distingeix fàcilment pel seu raïm atapeït i les baies amb forma ovalada i acabada en punta, d'aquí el nom de la varietat; raïm prieto i baia amb forma punxeguda (picuda). La seva pell és negra blavosa, i el seu sabor i aroma és dolça i intens.
Els ceps vells tenen el cap enterrada i les branques esteses sobre el terra, cosa completament inusual. Això fa que la seva poda sigui diferent a qualsevol altra, molt més sacrificada, la disposició de les branques t'obliga a realitzar-la de genolls, és la famosa i única poda en rastra.
Es planta en espatllera, per millorar la seva producció, sense que s'hagi establert que tipus de poda és la més convenient, el més segur és polze i vara, que garanteix una bona producció, però té l'inconvenient d'un bé fer a la poda i posterior lligat.
Pietro Picudo |
A Castella i Lleó es produeix un vi exclusiu de la província un vi d'agulla elaborat amb el mètode "madreo" que consisteix a provocar una segona fermentació lenta (que s'aconsegueix afegint als mosts raïms sencers de la varietat), i que dóna un caràcter picant al carbònic sense arribar a ser escumós. Són vins frescos, efervescents, d'aromes punxants i boca cremosa i viva.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada