diumenge, 25 de maig del 2014

Vall Llach

Vall Llach, Porrera i el Priorat
Fa unes setmanes (29/03/14) vam estar a Porrera de casa rural, amb els nostres amics Roca-Rull.
Com és habitual en les nostres estàncies, fem una visita a un celler, per no perdre el constum...
Aquesta vegada no vam tindre cap dubte a l'hora d'escollir: Celler Vall Llach
A més, casualitats, el teniem devant de la nostra casa La Icona, tant sols teníem que creuar el petit pont.

Vall Llach: l'origen
Aquest celler es va crear cap als 90. Com tots sabeu un dels propietaris és Lluís Llach, que coneixia el vi i el poble, ja que la seva mare era filla de Porrera. L'altre fundador és Enric Costa, amic de Lluís.
Tots dos no tenien experiència professional en aquest món vinícola (un cantant i un notari...), però tenien clar el potencial que estava donant el Priorat.
Avui en dia és un dels cellers d'alta qualitat al Priorat.
La visita ens la va fer Albert Costa, enòleg i co-propietari del celler, degut a la sobtada mort del seu pare, ara fa uns pocs mesos.
És pot considerar que és el que pren les desicions del dia a dia (a excepció de la data de la verema, que és cosa de Llach)



Porrera, el raïm i Vall Llach
Un poble vinculat al vi, de fet va tindre el seu màxim esplendor cap al 1900, quan els francesos anaven a buscar el producte que els hi faltava degut a la fil·loxera que estaven sofrint.
De fet, en aquella època Porrera tenia 2.000 habitants, en l'actualitat ronden els 400.
Després del "boom" del mercat francés, l'economia i activitat vinculada al raïm va anar disminuïnt progressivament fins al punt que el raïm es pagava entre 25-40 pts/kg.
Llavors, va haver un abans i un després quan Vall Llach va treure la primera anyada.
Algunes ampolles van anar al mercat alemany. Aquestes ampolles van ser valorades per unes 10.000 peles.
Llach i Costa van fer algo inusual en el món empresarial: repartir els beneficis a tota la cadena de producció!!
Van reunir als viticultors de Porrera i els hi van dir que la pròxima verema passarien de pagar de 25-40 peles a 600-800 peles per kilo.
Ells van pensar que aquell valor era el que es mereixia aquesta matèria prima per tal de que tot el món pugués viure dignament i així preservar i garantir la qualitat del raïm de Porrera.
Això es va extendre a tota la DOQ Priorat.

Els nostres petits en ple celler

Les vinyes
Comencen a seleccionar vinyes molt velles (anomenades "trossos" al poble de Porrera).
A més, planten noves vinyes, incorpornat a més de la Carinyena i Garnatxa típiques de la zona, 3 varietats d'origen francés com són el Carbernet Sauvignon, el Merlot i el Syrah.
Amb el blanc també implementen la Viognier amb la tradicional Garnatxa blanca
Tenen els "trossos" catalogats, com a:
Vinyes Velles: entre 50 i 110 anys d'edat, premeu aquí: Vall Llach Vinyes VELLES
Vinyes Noves: plantades a partit dels anys 90, premeu aquí: Vall Lach Vinyes NOVES

Penseu que les finques velles tenen molt baixa producció, de vegades al Priorat per fer una ampolla de vi es necessiten fins a 7 ceps, tot lo contrari d'altres DO's, que amb un cep fan 7 ampolles de vi...
Una producció d'unes 120.000 ampolles any que requereixen unes 80 Ha, una autèntica animalada de terreny... 

El Celler:
La filosofia que tenen és ben clara: mantindre i transmetre el segell dels vins del Priorat. Vins amb molt de caràcter, amb molta personalitat.
A més, tenien clar que volien vinificar al poble, a Porrera, i no pas a una superfície fòra, on segurament l'operabilitat hagués segut molt més còmoda i fàcil.
Ho tenen separat en dos espais:
L'Albert explicant la filosofia del celler


- La Final: 
La casa més vella i gran de porrera ubicada a la plaça principal del poble.
Allí comença el raïm a transformar-se en vi: fermentacions en llevats naturals, a una temperatura controlada entre 20 i 30ºC, això implica unes fermentacions llargues, de fins a 15 dies.
Cada finca en vinifica segregada: es comença amb 100 lots diferents, posteriorment a 60 lots per fer la criança, per finalment aconseguir els seus 4 vins negres i el seu blanc.

- Cal Valdrich:
Una noble casa a l'altra banda de riu restaurada.
No és ni de ben tros, la millor instal·lació que pot tindre un celler, tot lo contrari. Criances en barriques a diferents nivells de la casa, tot un repte i segur que un munt de problemes. 400 botes repartides en diferentes sales i altures
El vi passa de l'inoxidable de la casa La Final a les barriques de Cal Valdrich amb unes mànegues sols les nits que hi ha lluna plena.
Allí reposaran els mesos que es cregui convenient.
Com podeu veure en les fots, convinen els grocs i blaus en tota la casa, per ells són els colors de la licorella i del Priorat.
Ens conta l'Albert que el dia 15 de Març (l'Idus de Març) és quan fan els coupatges dels seus vins.
Hem de dir que val molt la pena visitar aquesta casa, tot ben cuidat així com els espais que fan els honors a Martí i Pol (a més de ser gran amic de Llach, va viure una temporada també a Porrera) i a Enric Costa (fundador amb Lluís de Vall Llach)


Diagrama de botes de la sala Martí i Pol, el laboratori i l'emplaçament i origen de Porrera


Els seus Vins:
5 són els vinsque el·laboren:

- Vall Llach:
El producte estrella del celler del Mas de la Rosa.
Crec que junt al Clos Mogador de René són els únics VINS DE FINCA QUALIFICADA que hi ha a la DOQ Priorat. Pels que no sabeu el què vol dir, seria com un distintiu de qualitat, com una DO dins de la mateixa DO, es resum: l'excel·lència!!
Com a anècdota dir que la casa Cal Valdrich té una zona on és venerava a algun sant. Doncs actualment hi ha una ampolla de primera anyada de Vall Llach.
Gran producte amb poca producció: unes 2.000-3.000 ampolles/any, majoritàriament amb ampolles tradicionals, i alguns màgnums (1.5L), Jeroboams (3L) i Salomons (18L)

- Porrera Vi de Vila:
Un altre concepte que hi ha a la DOQ Priorat: VI DE VILA: vi fet amb les millors partides dins del mateix terme municipal.
Vall Llach agafen les millors carinyenes (samsó) i una mica de garnatxes per honrar al nom del poble.
Producció anual de 7.000-8.000 ampolles/any

- Idus:
La millor aportació dels viticultors dels "trossos" amb un complexe coupatge.
Producció d'unes 10.000 ampolles/any

- L'embruix:
EL vi fet ja amb les vinyes noves plantades per ells.
Fet amb garnatxa, carinyena, syrah, merlot i una mica de cabernet
És el vi que produeixen en més volum: 40.000 - 50.000 amoplles/any

- Aigua de Llum:
El vi blanc que sols el fan l'any que pensen que pot ser digne. De fet, quan vam anar nosaltres, no en tenien perquè no existeix l'anyada 2013. 
Fet amb viognier de base i amb garnatxa blanca, i menys del 5% entre macabeu, moscatell i l'autòctona escanyavella.
Diuen que està fet pensant amb Marti i Pol.
Producció (l'any que hi ha) de menys de mil ampolles

El tast:
Vam fer un petit tast d'una carinyena en bota, i d'una garnatxa
Com a curiositat també vam tastar una carinyena sobremadurada que es veu que li fan sols per al nostre Pep Guardiola.
Després, com és habitual en natros....vam comprar alguns vinets...quan anem tastant-los els anirem penjant per aquí també...


GALERIA FOTOGRÀFICA

Ja som colla...




Lloc de culte de la casa: el primer Vall llach
Sostres centenaris a Cal Valdrich
  


Sala Martí i Pol: els seus poemes originals
Sala Martí i Pol: el seu seient











 

Ca La Icona vist des de Vall Llach

Ramon i Salomó: 20 kg aprox cadascú...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada