divendres, 2 de març del 2012

Gramona

El passat 22 d'Octubre de 2011 vam anar a Sant Sadurni a visitar les caves de Gramona.
Són uns del meus caves preferits, crec que els he provat tots.
Fan cava dels que en diuen de gama alta.
Ara fa uns anys vaig assistir a unes jornades gastronòmiques (Restaurant Les Moles, any 2006) i el celler encarregat de maridar-ho va ser Garmona. Ens van tractar molt be i volien anara visitar el celler....sols he trigat uns 5 anys en anar-hi....
Actualment tenen la producció de gran volum fòra de Sant Sadurni, però els Magnums, III Lustros i Celler Batlle fan la criança al carrer Indústria, al mateix lloc on van començar a ser Gramona. Tmabé el·laboren el licor d'expedició, un dels secrets més ben guardats.


L'origen de Gramona: al carrer Industria
Cada cava té el nom de personatges de la família
Magnums Gramona Imperial









Licor d'expedició: el secret


























 HISTÒRIA:
Una de les coses que més m'agrada de visitar les caves són les històries i els origens de cada una d'elles.
Vos faig un breu resum de lo que és Gramona: una unió entre dos famíles: els Batlle i els Garmona

a) Els Batlle eren des de 1816 una família viticultora i bodeguera de Sant Sadurni.
Josep Batlle al 1850 ja treballava el xarel·lo, que diuen que pot ser sigui la parcela més antiga de Sant Sadurni.
El seu fill Pau Batlle construeix al 1881 el Celler Batlle, i li va molt be. Té una filla única: Pilar Batlle

b) Els Gramona eren una família viticultora i carpintera del Penedes. Josep el fill petit no té la herència de les terres familiars i marxa a Barcelona i monta tabernes, també li va molt be. S'interessa pels vins, té un magatzem a Sant Sadurni i crea un periòdic: "La Vid Catalana". Té un fill únic: Bartomeu Gramona.

La Pilar Batlle i Bartomeu Gramona són molt sabuts i es casen al 1913.
Al 1921 ja elaboren cava al carrer Indústria, on encara és fa el cava d'alta gama.
Tenen diferents noms fins que als anys 40 creen la marca GRAMONA.
Tenen 5 fills (quarta generació), un d'ells és l'actual president. També treballen la quinta generació.



Pupitres: remenat manual
Pròxims III Lustros

Pilar Batlle, l'esposa de Gramona: L'inici de la familia
VINYES:
Gramona és un dels que fan qualitat i quantitat.
Treballen unes 150 hectàrees de vinyes.



PRODUCTES:
Produeixen cava com a producte principal i també vins tranquils i vins dolços:

Caves: Treballen molt be els caves de llarga criança:
Gramona Brut Imperial Gran Reserva: amb criança de 3 a 4 anys
Gramona III Lustres:  amb 5 anys en ampolla (un dels primers brut nature del mercat) 
Celler Batlle Gran Reserva: amb 7 anys d'envelliment (l'estrella de la gamma, amb 70% de xarel·lo i 30% de macabeu)


També tenen l'Argent, l'Argent Rosé, Rosé Pinot Noir, Suite, Allegro
 

Vins Tranquils Bru de Pinot Noir, Mas Escorpí Charnonnay, Font Jui Xarel · lo i Gramona Sauvignon Blanc.

Dolços: Vi de Gel Gewürrztraminer, el Riesling i el Frisant de Gel.
 

Els III Lustros i Celler Batlle es treballen aqui
La botiga on va degustar els grans caves
Per ficar el suro un cop degollat manualment
...més dades d'interés trobades a la red:
Des de fa més de 125 anys la família Gramona elabora caves i vins de caràcter, que expressen tant el segell del celler com els trets del terroir de cadascuna de les seves finques. Gramona té més de 40 hectàrees de vinya en les seves cinc finques del Penedès, una de les regions més riques i diverses per a la producció de vi: la Plana, Mas Escorpí, El Serralet, Font Jui i La Solana. Des de fa 150 anys Gramona cultiva el raïm Xarel·lo, en el qual és una de les vinyes d'aquesta varietat més ... antics de la zona, ia la finca Mas Escorpí, la zona més alta del municipi, conrea varietats foranes com Pinot Noir, Gewürztraminer i Chardonnay. Des del segle XIX Gramona es distingeix per elaborar els caves amb més llarga criança del mercat, des dels 18 mesos del cava més jove fins als més de 10 anys de la seva cava amb més criança, aquesta només comparable a la que tenen alguns dels millors vins de la Champagne. Aquesta Criança comporta un procés d'artesania - que limita totalment els volums d'ampolles - i investigació únics en vinya i celler, resultant uns caves amb una complexitat i suavitat que han situat Gramona entre els escumosos més exclusius del món. Es va buscar el moment òptim de maduració per a cadascuna de les varietats. La més primerenca en madurar, Pinot Noir, a continuació el Merlot i finalment la més tardana el Syrah.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada